ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: wwwinsense.blogspot.com

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: wwwinsense.blogspot.com ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: wwwpropagenda.blogspot.gr
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΡΧ.ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ: wwwmetafrasths.blogspot.com ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ TYΠΟ:www.prothexousia.blogspot.com ΜΥ-INSENSE: wwwmiss-insense.blogspot.com
ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: www.scribd.com/user/22895639/ChrysJazz

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ - όλα τα κείμενα ανοίγουν αμέσως εδώ κάτω:

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ»

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ J.P. MORGAN

Θεόδωρος και Τζέϊμς Ντίμον ή Παπαδημητρίου
Μια ελληνική οικογένεια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Η επιχειρηματική στρατηγική των δομημένων ομολόγων στην Γουώλ Στρητ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΤΖΩΝ ΠΙΡΠΟΡΝΤ ΜΟΡΓΚΑΝ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ

Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος

Το ελληνικό «δαιμόνιο» που ακούει στο όνομα Τζέϊμς Ντίμον-Παπαδημητρίου βρίσκεται πίσω από την πολύκροτη υπόθεση με τα «δομημένα ομόλογα». Ο επικεφαλής της ιστορικής αμερικανικής τράπεζες J.P. Morgan που εξέδωσε ως ανάδοχος το κρυφό ομόλογο της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» είναι Ελληνοαμερικάνος ομογενής που πέρυσι το όνομά του συμπεριελήφθη από το περιοδικό «ΤΙΜΕ» στον κατάλογο των 100 ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Και, μάλιστα, η ελληνική του οικογένεια έχει πολύχρονη δραστηριότητα και μακρά πορεία στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, στην οδό Γουώλ Στρητ, της Νέας Υόρκης σε βαθμό που να έχει κατακτήσει αλεπάλληλες επιτυχίες στην ανώτερη οικονομικά ελίτ, ενώ τα μέλη της ανήκουν σε αδελφότητες με ελληνικές ονομασίες μέσα στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι ο ιδρυτής της «J.P. Morgan», ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του κόσμου, ήταν ο πρώτος που εξέδωσε ομόλογα ενώ ο διάδοχός του σήμερα στην ίδια θέση, ο Τζέϊμς Ντίμον-Παπαδημητρίου, γίνεται γνωστός στην Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση αυτή.

Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «J.P. MORGAN»

O Τζέϊμς Ντίμον-Παπαδημητρίου είναι ο Ελληνοαμερικάνος πρόεδρος της τράπεζας «J.P. Morgan» που έχει αναπτύξει στην επιχειρηματική στρατηγική των «δομημένων ομολόγων» σε συνδυασμό με την τεχνολογία της πληροφορικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι διακεκριμένος μάνατζερ, με σπουδές Οικονομικών και Βιολογίας, ειδικευμένος στην ψυχολογία.
Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 13 Μαρτίου 1956 και μεγάλωσε σε μια περιοχή της πόλης με αρκετούς ξένους μετανάστες, την «Queens», και σε μια γειτονιά (την «Jackson Heights») όπου υπάρχει μεγάλη Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα. Ο Τζέϊμς Ντίμον είναι γιος του Θεόδωρου (ή Τεντ) και της Θέμιδος Ντίμον-Παπαδημητρίου.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΟΥΩΛ ΣΤΡΗΤ

Η οικογένεια Ντίμον-Παπαδημητρίου έχει τις ρίζες της σε έναν Έλληνα, μετανάστη από την Σμύρνη στις ΗΠΑ στις αρχές του αιώνα που είχε εργαστεί στην χρηματιστηριακή εταιρεία «Shearson Hamill & Co». Τα παιδιά του, Θεόδωρος και Παναγιώτης, ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους που τους δίδαξε την οικονομική τέχνη και συνεργάστηκαν για μια περίοδο 19 ετών στο χρηματιστηριακό του γραφείο στην Νέα Υόρκη. Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου, εκτός από τον Τζέϊμς, είχε και δύο ακόμη παιδιά, δίδυμα, τον Πέτρο και τον Θεόδωρο.
Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου ή Theodore Dimon είναι χρηματιστής σε αμερικάνικες εταιρείες (αρχικά στην «Shearson Hamill & Co», ύστερα στην «Shearson Hayden Stone» και κατόπιν στην «Smith Barney», την οποία εγκατέλειψε το 2006 -και ύστερα από 30 χρόνια- για να εργαστεί στην «Merrill Lynch».
Πίσω, όμως, από τον Τεντ και τον Τζέϊμς Ντίμον κρύβεται μια από τις πλέον θρυλικές συνεργασίες στην ιστορία της Γουώλ Στρητ: αυτή της οικονομικής συνεργασίας της οικογένειας Παπαδημητρίου με τον Σάντυ Βέϊλ, τον διάσημο και κορυφαίο Αμερικάνο χρηματιστή που, ξεκινώντας την καριέρα του από την δεκαετία του ’60, δημιούργησε τον όμιλο «Σίτιγκρουπ», μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αυτοκρατορίες της Νέας Υόρκης.
Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου γνώρισε το 1974 τον Σάνφορντ ή Σάντυ Βέϊλ, επικεφαλής της εταιρείας «Hayden Stone», όταν εκείνος εξαγόρασε την ««Shearson Hamill & Co» στην οποία δούλευε και έτσι δημιουργήθηκε η «Shearson Hayden Stone». Αργότερα, ο Ντίμον γνώρισε στον Βέϊλ τον γιό του, Τζέϊμς, ο οποίος εργαζόταν τότε στην «Goldman, Sachs & Co.» αλλά είχε γράψει μια μελέτη στο κολλέγιο όπου φοιτούσε με θέμα ακριβώς την χρηματιστηριακή συγχώνευση των εταιρειών των δύο ανδρών. Η Ελληνίδα μητέρα του Τζέϊμς, Θέμις Παπαδημητρίου, έδειξε το 1976 την εργασία αυτή στον Σάντυ Βέϊλ, ο οποίος πρόσφερε δουλειά στον νεαρό και έγινε ο μέντοράς του ύστερα από την αποφοίτησή του από τα πανεπιστήμια Ταφτς το 1978 και Χάρβαρντ το 1982.
Ο Τζέϊμς Ντίμον έγινε στις ΗΠΑ ο νέωτερος πρόεδρος ασφαλιστικών εταιρειών καθώς ακολούθησε τον Σάντυ Βέϊλ σε ηλικία 26 ετών και με λιγότερα χρήματα σε δύο εταιρείες: στην «American Expess» ως προσωπικός βοηθός και αντιπρόεδρος όταν ο Βέϊλ άφησε την «Shearson Hayden Stone» αλλά και στην «Control Data Co.» όταν ο Βέϊλ άφησε την «American Expess» και έμεινε προσωρινά άνεργος.

Η ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΪΜΣ ΝΤΙΜΟΝ ΣΤΗΝ «WALL STREET»

Ας δούμε τώρα πως ο Τζέϊμς Ντίμον και ο Σάντυ Βέϊλ δημιούργησαν μαζί την μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ,. τον όμιλο «Σίτιγκρουπ», που έχει σήμερα αποθεματικά πάνω από 1 τρισ. δολλάρια.
Η στρατηγική της επιτυχίας τους υλοποιήθηκε, κατ’ αρχάς, μέσω της μητρικής εταιρείας «Control Data Co.»και της θυγατρικής της, της «Commercial Credit», την οποία ο Ντίμον ως πρόεδρος αναδιάρθρωσε εξ ολοκλήρου καθώς εξαγόρασε το 1983 την «Travelers Group» με 3,3 δισ. δολλάρια και το 1987 με 1,5 δισ. δολλάρια την «Primerica».
Σε μια δεύτερη κίνηση, οι Ντίμον-Βέϊλ επανέκτησαν με 1 δισ. δολλάρια την εταιρεία από την οποία είχαν φύγει και στην οποία εξακολουθούσε να δουλεύει ο πατέρας, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, αφού εξαγόρασαν το 1993 ολόκληρη την «Smith Barney»!
Σε ένα τρίτο πλάνο, ο Βέϊλ προήγαγε τον Τζέϊμς Ντίμον και τον έκανε συμπρόεδρο της «Salomon Smith Barney» την περίοδο 1996- 1997, μετά την συγχώνευση της «Smith Barney» με την «Salomon Brothers» έναντι 9,1 δισ. δολλαρίων. Σε εκείνο το στάδιο, έθεσαν και για πρώτη φορά τον στόχο της απόκτησης της «J.P. Morgan Chase».
Στην συνέχεια, στις 6 Απριλίου 1998 ο Τζέϊμς Ντίμον και ο Σάντυ Βέϊλ πέτυχαν μια συμφωνία ύψους 73 δισ. δολλαρίων: η «Travelers Group» εξαγόρασε την «Citicorp». Αυτή ήταν η μεγαλύτερη συνένωση στην ιστορία: η νέα εταιρεία είχε 100 εκατ. πελάτες σε 100 χώρες του κόσμου και 162.600 εργαζομένους ενώ τα αποθεματικά της ήταν 700 δισ. δολλάρια. Η συμφωνία υλοποιήθηκε δύο μήνες αργότερα και, έτσι, στις 8 Οκτωβρίου 1998 σχηματίστηκε ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ, η «Citigroup». ‘Ηταν η πρώτη «διεθνοποιημένη» τράπεζα στον κόσμο, αφού συγκέντρωνε σε ένα τραπεζικό ίδρυμα υπηρεσίες παγκοσμίου εμπορίου, επενδύσεων, χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, ενώ ο Βέϊλ τον προόριζε για διάδοχό του στον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο του κόσμου, ωστόσο τελικά η συνεργασία τους διεκόπη την 1η Νοεμβρίου 1998, όταν ο Βέϊλ έδωσε αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολλαρίων και απέλυσε τον Τζέϊμς Ντίμον (πιθανόν, λόγω διαφωνιών με τον γιο και την κόρη του Βέϊλ, τον Marc Weill και την Jessica Bibliowicz, που επίσης αποχώρησαν έκτοτε από τον όμιλο).
Μαζί με τον Τζέϊμς Ντίμον, όμως, έφυγε και ο πατέρας Θεόδωρος Ντίμον: από το Μανχάτταν και την νέα του εργασία στην «Merrill Lynch» βοήθησε ως συνεργάτης έκτοτε τον Τζέϊμς με το πελατολόγιό του (αφού με την αποχώρησή του από τον όμιλο «Σίτιγκρουπ» πήρε μαζί του ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρό της).
Ο Τζέϊμς Ντίμον πάντως, έμεινε άνεργος για 18 περίπου μήνες, ταξίδεψε στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή με την σύζυγο και τα τρία παιδιά του.
Τον Δεκέμβριο του 1999 συμφιλιώθηκε με τον Σάντυ Βέϊλ και, με την βοήθεια του πατέρα του, εκλήθη στις 14 Φεβρουαρίου 2000 από την εταιρεία προσλήψεων «Russell Reynolds Associates Inc» για να προσληφθεί ως διευθύνων σύμβουλος με μισθό 3,5 εκατ. δολλάρια ετησίως στην τράπεζα «Bank One» στο Σικάγο. Ο Ντίμον την πήρε με ζημίες και την έκανε να έχει 3,5 δισ. δολλάρια κέρδη ετησίως! Αυτό το πέτυχε κυρίως μέσω της πρόσληψης 1,700 προγραμματιστών Η/Υ και τεχνικών στο πληροφοριακό δίκτυο της τράπεζας ξοδεύοντας 500 εκατ. δολλάρια. Το αποτέλεσμα ήταν το 2005 να αποκτήσει την «Bank One» η «JP Morgan» -με μια συγχώνευση αξίας 58 δισ. δολλαρίων- και με τον τρόπο αυτό, πολύ σύντομα, ο Τζέϊμς Ντίμον/Παπαδημητρίου κατάφερε ως τον Δεκέμβριο του 2006 να γίνει ταυτόχρονα επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της «JP Morgan» στην Νέα Υόρκη.
6 χρόνια μετά την αποπομπή του από τον Σάντυ Βέϊλ επέστρεψε στην βάση του και, μάλιστα, είναι τώρα έτοιμος να προκαλέσει την πρωτοκαθεδρία της «Σίτιγκρουπ» στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι σήμερα ο Σάντυ Βέϊλ είναι επίτιμος μόνο πρόεδρος της «Σίτιγκρουπ».

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΤΖΩΝ ΠΙΡΠΟΡΝΤ ΜΟΡΓΚΑΝ

Η J.P. Morgan, γνωστή ως «ο Οίκος του Μόργκαν», είναι η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με τον Τζων Πίρπορντ Μόργκαν, τον Άντριου Κάρνεγκι και την δυναστεία των Ροκφέλλερ. Οφείλει το όνομά της σε έναν οργανωτικό τραπεζίτη, από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο που ήταν συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, τον Τζων Πίρπορντ Μόργκαν. Ήταν ιδιοκτήτης της «J. P. Morgan & Company» που χρηματοδοτούσε τον Τόμας Έντισον και τον Νίκολα Τέσλα. Δημιούργησε το 1892 την Τζένεραλ Ελέκτρικ και την Αμερικανική Ένωση Χάλυβα ενώ δραστηριοποιήθηκε στην δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου των ΗΠΑ.
Είχε ξεκινήσει ως επιχείρηση του Άντριου Κάρνεγκι, την οποία εξαγόρασε ο Τζων Πίρπορντ Μόργκαν. Εξελίχθηκε σε εμπορική και επενδυτική τράπεζα και πήρε την μορφή με την οποία είναι ευρύτερα γνωστή, ως «Μόργκαν Στάνλεϋ» (από τον Χένρυ Μόργκαν, συνεργάτη του Τζων Πίρπορντ Μόργκαν). Γενικότερα, ο Μόργκαν αναλάμβανε προβληματικές επιχειρήσεις μέσω επιθετικών εξαγορών και τις αναδιοργάνωνε ώστε να καταστούν επικερδείς.
Ήταν ο πρώτος που εξέδωσε ομόλογο στις ΗΠΑ για να στηρίξει και να σώσει το Αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο. Τον κληρονόμησε ο γιος του, Τζακ Πίρπορντ Μόργκαν ο οποίος στο Χάρβαρντ ήταν μέλος δύο αδελφοτήτων με ελληνική ονομασία σε αμερικανικά κολλέγια: της «Δέλτα Φι» που ιδρύθηκε με σύμβολο τον Σταυρό της Μάλτας στις 17 Νοεμβρίου 1827 στην Νέα Υόρκη (και υπάρχει και σήμερα στην πόλη Αθήνα της πολιτείας Γεωργίας των ΗΠΑ) και της «Δέλτα Κάπα Έψιλον» που ιδρύθηκε στο Γιέϊλ του Κοννέκτικατ των ΗΠΑ στις 22 Ιουνίου1844.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ «ΟΙΚΟΥ ΜΟΡΓΚΑΝ»

Σήμερα ο όμιλος εκπροσωπείται διεθνώς από την «JP Morgan Chase», που εδρεύει στην Νέα Υόρκη. Δημιουργήθηκε το 2000 μετά από την συνένωση της «Chase Manhattan Corporation» and της «J.P. Morgan & Co.» και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Μετά την «Σίτιγκρουπ» και την «Bank of America», είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και έχει από το 1799 που ιδρύθηκε -με έδρα στην Νέα Υόρκη και στο Σικάγο- ως πελάτες της κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και θεσμικούς επενδυτές. Τα αποθεματικά της υπερβαίνουν τα 1 τρισ. δολλάρια και το προσωπικό της ανέρχεται σε 174.350 υπαλλήλους.
Κάτω από την «ομπρέλλα» του τίτλου της βρίσκονται η «J.P. Morgan» με κέρδη 6,7 δισ. δολλαρίων ετησίως, η «Chase Manhattan» που ανήκε στον Ντέϊβιντ Ροκφέλλερ και η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ «Bank One Corp.» που είναι η πρώτη σε έκδοση πιστωτικών καρτών.
Στον όμιλο ανήκει και η Μόργκαν Στάνλεϋ που ιδρύθηκε το 1933 από τον Χένρυ Μόργκαν και τον Χάρολντ Στάνλεϋ, οι οποίοι αποχώρησαν από την τράπεζα «J.P. Morgan» για να προσφέρουν στο ευρύ επενδυτικό κοινό τις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες που δεν επέτρεπε η νομοθεσία να παρέχουν τα καθ’ εαυτού πιστωτικά ιδρύματα. Είναι η εταιρεία που το 1964 εφηύρε πρώτη το κομπιούτερ οικονομικής ανάλυσης και ελέγχει από το Μπροντγουαίη διοικητικά πασίγνωστες εταιρείες και ιδρύματα όπως Time Warner, Fox Entertainment, Reuters, Associated Press, Kodak, BP, Dell, Human Genome Sciences.
Γενικότερα, πάντως, τα ονόματα των ιδρυμάτων της «J.P. Morgan» έχουν περιβληθεί με «μαγικές» και «προφητικές» ιδιότητες καθώς οι εκθέσεις τους γίνονται αντικείμενο αξιοποίησης στην ελληνική τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά. Πρόκειται για τράπεζες – αναδόχους τίτλων που προσφέρουν χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο και ηγούνται στις αγορές καθώς οι δείκτες τους χρησιμοποιούνται ως επεδυτικά εργαλεία από τους πελάτες της και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Την Μόργκαν Στάνλεϋ στην Ελλάδα εκπροσωπούσε ο κ. Χάρης Αδαμόπουλος, ο οποίος είναι αυτός ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση του κρυφού ομολόγου, ύψους 280 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε ως ανάδοχος η «JP Morgan» και για το οποίο, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «Η επιθυμία μας σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν να πράξουμε το σωστό για τον πελάτη μας, την Ελληνική Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου