ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: wwwinsense.blogspot.com

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: wwwinsense.blogspot.com ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: wwwpropagenda.blogspot.gr
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΡΧ.ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ: wwwmetafrasths.blogspot.com ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ TYΠΟ:www.prothexousia.blogspot.com ΜΥ-INSENSE: wwwmiss-insense.blogspot.com
ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: www.scribd.com/user/22895639/ChrysJazz

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ - όλα τα κείμενα ανοίγουν αμέσως εδώ κάτω:

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

H ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΙΛΑΙΟ - ΜΕΡΟΣ ΙΒ



STUDIUM BONAE MENTIS= έργο του Descartes (περίπου στα έτη 1620).
STUDIUM GENERALE= τόπος της Νεάπολης όπου ο Jordano Bruno παρακολούθησε τις δημόσιες διαλέξεις του Vincenze Colle εκ Σάρνο.                        Επίσης, ο Bruno μελέτησε κατ’ ιδίαν στην Μονή των Αυγουστινιανών Νεαπόλεως με τον Teofilo de Vairano (o οποίος υπήρξε διδάσκαλος του γιου                                     του πρίγκηπα της Νεαπόλεως Marco Antonio Colonna). Βλ. DIALOGHI ITALIANI και DE(L) LA CAUSA, PRINCIPIO E(D) UNO.
STUDIUM IMMANE LOQUENDI= ακόρεστη επιθυμία για συνομιλία, για μελέτη
STUPETE, GENTES= εκπλαγείτε, ακούστε Έθνη!
STYL RUSTIQUE = RUSTICO = με αγροτική, ποιμενική διάθεση, με ρεαλισμό. “RUSTICUS” καλείται ένα ποίημα του Angelo Poliziano (ή Αγγέλου Πολιτειανού)      ο οποίος έγραφε ερωτική ποίηση και το οποίο ενώνεται με το ποίημά του “GIOSTRA” όπου περιγράφεται ο θεός Άρης και η αναδυόμενη Αφροδίτη                         του Απελλή σε ένα σύνολο που ερμηνεύεται αλληγορικά ως συνδεόμενο                            με την κυριαρχία του Οίκου των Μεδίκων και την PRIMAVERA. Βλ. CASTELLO ROSO, PATROLOGIA LATINA, OPERA LATINA, LINGUA LATINA RUSTICA, COLLEGIO DEL CAMBIO, CIBORIUM.
SUAVITER IN MODO(,) FORTITER IN RE= ευγενικά σε τρόπους, δυνατά                   και αποφασιστικά σε έργα. Αυτή είναι η επίσημη μετάφραση, εντός κόμματος. Εκτός κόμματος, το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. αισθάνεται την υποχρέωση να απομονώσει το «SUAVITER IN MODO» και να μεταφράσει υποχρεωτικώς                «με ευγένεια σε κόσμο»
SUB COLORE JURIS= με τον χρωματισμό ή τις αποχρώσεις ενδείξεις του νόμου, του δικαίου
SUB HOC SIGNO VINCES= υπό αυτό το σύμβολο θα νικήσεις, κάτω                              από αυτό το σημάδι ή σφραγίδα βρίσκεται η νίκη. Σύγκρινε με το «IN HOC SIGNO VINCES. Περιέχει επίσης αστρολογική, ζωδιακή χροιά.
SUBIACO= πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον Νέρωνα, ο οποίος διατηρούσε                      σε μιαν Έπαυλη Ανάκτορο με τεχνητές λίμνες που τροφοδοτούνταν ως το 1305              με νερό από φράγμα. Στο SUBIACO βρίσκεται το Φρούριο ABBATIAL. Επίσης,                η αρχαία Μονή Κοσμά και Δαμιανού. Βλ. SACRO SPECO, SANTA SCOLASTICA.
SUB JUDICE= υπό κρίσιν, ενώπιον του δικαστού, βρίσκεται ακόμα υπό εξέτασιν, θέμα που δεν έχει ακόμα κριθεί. Βλέπε και το ρητό «ADHUC  SUB  JUDICE LIS EST»
SUBLATA CAUSA, TOLLITUR EFFECTUS=
«ΑΡΘΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ, ΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ».
Συνέπεια της αρχής της αιτιότητας.
Βλ. την ανάλυση της λέξης «DETERMINISMUS» και «INDETERMINISMUS».                  Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει                                                                      και «ΑΦΑΙΡΕΘΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ, ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
Συγκρίνετε με το ρητό: «EFFECTUUM NATURALIUM EIUSDEM GENERIS EAEDEM ASSIGNANDAE SUNT CAUSAE»

SUB LEGE LIBERTAS= στον νόμο βρίσκεται η ελευθερία (ή) η ελευθερία υπόκειται στον νόμο (ή) υπό τις λέξεις, βρίσκεται η ελευθερία. Το Συμβούλιο Αντίστασης              του Ο.Η.Ε. θεωρεί επαμφοτερίζουσα την έκφραση, το πνεύμα της οποίας μπορεί να εννοηθεί και ως «κάτω από τον νόμο η ελευθερία», υπό την έννοια ότι ο νόμος είναι ανώτερος από την ελευθερία ή ότι η ελευθερία πατάσσεται από τον νόμο. Οπότε, πρέπει να προσέχει κανείς 
SUBLIMÉ= «χλωριούχος υδράργυρος» ο οποίος χρησιμοποιείται ως δηλητήριο              ή αντισηπτικό, αναφέρει η τυπική μετάφραση. Το Συμβούλιο Αντίστασης                   του Ο.Η.Ε., ωστόσο, νομίζει ακράδαντα ότι η σωστή ερμηνεία της έκφρασης αναφέρεται στην λήψη «ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ», «υποβολιμαίως»,               ενώ SUBLIMΕ είναι το «Υψηλόν» στην Τέχνη.
SUB POENA= υπό ποινή, υπό τιμωρία
SUB PRAETEXTO JURIS= υπό το πρόσχημα της δικαιοσύνης. Πρόκειται                       για μιαν από τις ομορφότερες και ωραιότερες εκφράσεις που έχουν αφήσει                  για χάρη μας οι πρόγονοι. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε νομικές και ατομικές εργασίες
SUB RE
SUB ROSA= μυστικά. Αναφέρεται σε μυστική, διπλωματική αποστολή λόγου.                  Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι μπορεί να συνδυαστεί                       με την κλείδα στο έμβλημα «FLEUR-DE-LIS».
SUB SILENTIO= υπό όρο σιωπής
SUB SPECIE AETERNITATIS= υπό το πρίσμα της αιωνιότητος. Η φράση σημαίνει ότι ένα εξεταζόμενο θέμα αντιμετωπίζεται υπό την ευρύτερη παγκόσμια χρονική του προοπτική και βρίσκεται, άρα, περισσότερο αληθινό, «στην ουσιώδη διεθνή μορφή ή φύση του». Σύγκρινε με την έννοια «SPECULATOR», «VELUTI                                 IN SPECULUM» και «DECIPIMUR SPECIE RECTI». Το Συμβούλιο Αντίστασης              του Ο.Η.Ε. υπογραμμίζει, ωστόσο ότι έχει εντοπίσει και την εξής φράση:                     «ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΧ SPECIAE AETERNITATIS  ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ                                            ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΟΣ». Βλ. SPECULUM HUMANAE SALVATIONIS, SPECOLA VATICANA, SACRO SPECO, SPECILLUM INSTRUMENTUM, INSULAE.
SUBSTRATUM= υπόστρωμα, βάση στήριξης του συνόλου
SUB UMBRA 
SUB UNO TECTO= «υπό την στέγην», επιγραφή στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει: «υποκειμενικώς», «κάτω από το κείμενο».
SUB VERBO= S.V. = κάτω από την λέξη. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε.           θα μετέφραζε «υπόρρητα», «κάτω από τις λέξεις», «υποβολιμαίως»,                           «κάτω από τα ρητά». Η έκφραση ισοδυναμεί με το «SUB VOCE»
SUFFRAGE= «Δικαίωμα Ψήφου». Σύγκρινε με VETO, MADAME VETO                          και LIBERUM VETO.
SUGGESTIO FALSI= το υποβολιμαίον, η υποβολή ψέμματος, η υποβολή ψευδούς ιδέας ή η υποθετική περίπτωση ότι πρόκειται για ένα λάθος ή για μιαν ψευδή.                   Σύγκρινε με ολόκληρο το ρητό «SUPPRESSIO VERI, SUGGESTIO FALSI»
SUI GENERIS= μοναδικός, ιδιότυπος. Είναι μια από τις αγαπημένες εκφράσεις             των ειδικών στα ευρωπαϊκά ζητήματα και χρησιμοποιείται για να δηλώσει                  την ιδιομορφία της νομικής και διεθνούς προσωπικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαπιστώνεται ότι η ορολογία της Ε.Ε. μετά το 1957 υϊοθετεί όντως εκφράσεις του Ρωμαϊκού Δικαίου προ Χριστού! Το Συμβούλιο Αντίστασης                     του Ο.Η.Ε. συνδέει την λέξη GENERIS με το «γένος», δηλ. «ειδικού γένους»                 με την έννοια της γέννησης, του έθνους
SUÏTE = Σουΐτα = Ακολουθία. Μουσική μορφή και σύνθεση συνδεδεμένων                  αλλά αυτοτελών μερών που στηρίζονται σε με μιαν γενική καλλιτεχνική σύνδεση χορών ίδιας τονικότητος και ταιριάζουν μαζί (αν και είναι διαφορετικού ρυθμού και χαρακτήρα) και λειτουργούν με βάση ένα κλειδί. Σταδιακά, εξελίχθηκε σε έργο για ορχήστρα και σε συμφωνικό έργο με θέματα που έχουν ληφθεί                                  από παρτιτούρες της όπερας, του μπαλλέτου και της θεατρικής μουσικής                      ενώ αποτελεί και μουσική για κινηματογραφικές ταινίες. Η λέξη προέρχεται                από τις λατινικές «Secta» και «Secutus»
SUMMA= έργο του Albertus Magnus.
SUMMA CAVEA= το ανώτατο κοίλον στον χώρο της ορχήστρας του Θεάτρου.            To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. δίδει και την Πλατωνική ερμηνεία                                   «ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ».
SUMMA DE ARITHMETICA= «Σύνοψη της Αριθμητικής» αναφέρει η τυπική μετάφραση, «ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ» δίδει η μετάφραση του Συμβουλίου Αντίστασης του Ο.Η.Ε. για το έργο του Luca Paccioli το 1494 το οποίο περιέχει κατάλογο των έργων του Pierro della Francesca (πλην των TRATTATO                            DE ABACΟ, DE PROSPECTIVA PI(N)GENDI, DE QUINCQUE CORPORIBUS REGOLARIS, DE QUINQUE CORPORIBUS REGLARIBUS) και συνδέεται άμεσα  με το έργο Βιτρούβιου-Λεονάρντο για την εύρεση της Χρυσής Τομής                            αλλά πρωτίστως με το έργο του Luca Paccioli: βλ. DE DIVINA PROPORTIONE.
SUMMA DE DONI S. JOSEPHI= έργο του Isidorus Isolanus το 1522 στην Παβία Ιταλίας το οποίο αναφέρεται στον θάνατο του Αγ. Ιωσήφ, με βάση τα απόκρυφα κείμενα περί Μυστηρίων. Βλ. CERTOSA DI PAVIA, CARTOUCHE, CAMPO SANTO, CASSIS DE DIJON, CAMEA GONZAGA και MALMAISON.
SUMMA DE EXEMPLIS AC SIMILITUDINIBUS RERUM= έργο του Δομινικανού κήρυκα Giovanni di San Gimignano ή Jean de San Gimignano στις αρχές                           του 14ου αιώνος. Συνδέεται με την διατήρηση ομιλιών στην μνήμη με την βοήθεια παλατιών και κάστρων (όπως το Φρούριο San Gimignano). Τα περιεχόμενά του βρίσκονται στο αρχείο προφητειών ARCHIVUM FRATRUM PRAEDICATORUM. Βλ. SANTA FINA.
SUMMA THEOLOGIAE= «ΣΥΝΟΨΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ», έργο του Tommaso                           d’ Aquino. Στηρίζεται κυρίως στο έργο DE INVENTIONE του Κικέρωνος.                                        Βλ. CONVIVIO συν την THEOLOGIA του Campanella.
SUMMIS DESIDERANTES AFFECTIBUS= Βούλα του Πάπα το 1484                             κατά της Μαγείας.
SUMMO IOVIS CREATORIS CAPITE NATA= «γεννάται από το ενθουσιώδες κεφάλι του Δία ο δημιουργός», φράση του Marsilius Ficinus.   
SUMMUM BONUM= το συνολικό καλό, το πρώτιστο και υψηλότερο καλό.                     Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. προτείνει και την μετάφραση «ωραίο σώμα»
SUMMUM JUS, SUMMA INJURIA= «άκρα δικαιοσύνις, άκρα αδικία». Το ρητό                  –ακόμα και με την ακρά μετάφρασή του– σημαίνει ότι «η αυστηρότης του νόμου είναι η μέγιστη πληγή και το αποκορύφωμα της καταπίεσης». Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. καταγράφει το ρητό στα πιο σημαντικά που έχουν εντοπιστεί και επικρίνουν την υπερβολή του νόμου. Ταυτόχρονα,                              δηλώνει ότι πρέπει να εκδηλώνεται επιείκ(ε)ια, όχι προς τους δικαστές                                        αλλά προς τους πολίτες.

SUMPTIBUS PUBLICIS= δημοσία δαπάνη
SUO JURE: «ιδίω δικαίω». Κανονικά, για όποιον δεν έχει διαβάσει την εργασία μας, θα προκαλούσε σοκ η ανάγνωση της επίσημης ερμηνείας αυτού του ρητού.                   Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί έξοχη και εκπληκτική την εξήγηση αυτή και την χαρακτηρίζει ως μιαν από τις κορυφαίες της διπλωματίας                           και της νομικής. Επισημαίνουμε ότι πρέπει να τίθενται 2 υπογεγραμμένες                       στην αρχαία ελληνική

SUNT LACRIMAE VERUM= υπάρχουν δάκρυα που χύνουμε για πράγματα
SUO LOCO= στον τόπο του, στον σωστό και ορθό τόπο του
SUO TEMPORE= στον καιρό του κάθε τι. Το Συμβούλιο Αντίστασης επισημαίνει και την μετάφραση «με το δικό του τέμπο», ρυθμό, μέτρο
SUPER EGO= «ΥΠΕΡΕΓΩ», όρος του Sigmund Freud που αναφέρεται σε πράξεις ηρωϊκές και σε υψηλά ιδεώδη, συλλογικά, για να δώσει διέξοδο στην σύγκρουση                             «ΕGO»-«ID ES» που θεωρούνται ως Συμπληγάδες πέτρες
SUPERFICIES CEDIT SOLO= λατινική παραλλαγή της αρχής «ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΚΕΙ ΤΟΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΙΣ». Σημαίνει πως όταν κτίζει κάποιος τρίτος σε ξένο έδαφος ή επιφάνεια, το κτίσμα και τα υλικά γενικά ανήκουν στον κύριο                        του κτήματος.
SUPPLEMENTUM FICINIANUM= «Συμπλήρωμα-Παράρτημα του Ficinus», έργο του Paul Oskar Kristeller το οποίο εκδόθηκε στην Φλωρεντία το 1937.                                 Περιέχει το έργο του Marsilius Ficinus DE DEO ET ANIMA που αναφέρεται                   σε ρητά του Ερμή (Mercurius). Βλ. το σύνολο των έργων του Ficinus,                               το ARGUMENTUM καθώς και CRATER HERMETIS, CORPUS HERMETICUM, DEFINITIONES.
SUPREMUS= κίνημα Ρώσσων ζωγράφων το οποίο ίδρυσε το 1919                                    ο Καζιμίρ Μάλεβιτς.
SUPREMUM VALE= «ύστατο χαίρε». Το απηύθυνε ο Ορφεύς στην Ευρυδίκη                 στις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Οβιδίου.
SUPPRESSIO VERI, SUGGESTIO FALSI= κατάπνιξη της αλήθειας είναι (η) υποβολή μιας ιδέας ψευδούς. Χρησιμοποιείται και μόνη η φράση «SUGGESTIO FALSI»
SURREALIMUS = SUPER REALISMUS= Υπερπραγματικότης, η απόλυτη πραγματικότης, η Αλήθεια. Επαναστατικό κίνημα φιλολογικό, ποιητικό                           και καλλιτεχνικό με σκοπό την υπέρβαση του πραγματικού κόσμου                              μέσω της γραφής, των συνειρμών και των εικόνων ώστε ο άλογος μηχανισμός               της τύχης να δίδει μορφή στο έργο και να ανανεωθεί η ηθική, η φιλοσοφία                      και η επιστήμη.
SUUM CUIQUE (TRIBUE/TRIBUERE)= να αποδίδεις αυτά που ανήκουν                         στον καθένα, να απονέμεις στον καθένα το δικό του (ή) το δίκιο του.                             Εντολή από την ΤΡΙΑΔΑ των Κλασσικών Κανόνων Δικαίου την οποία επεδίωκαν να εκπληρώνουν στην απονομή του Δικαίου οι μεγάλοι νομοδιδάσκαλοι.                       Συναντάται και με την μορφή CUIQUE SUUM (μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί                        και με την έννοια του «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» ή «εκάστω ώσπερ ετάχθη»                            ή «ΤΑ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩ ΘΕΩ» σε συνδυασμό                   με τις άλλες εντολές.
SYLLABUS = «Συλλαβητάρι» για τον διαφορικό, απειροστικό και ολοκληρωτικό λογισμό, μια «σύγχρονη διατριβή» («Traite dAnalyse») για την «μαθηματική»                 και για την ανάλυση: έργο ζωής το οποίο είχε θέσει ως σκοπό ο μαθηματικός Αντρέ Βέϊλ (1906-1998) καθηγητής της Ecole Normale Superieure,                                        του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστημίου του Gottingen                         και του Institute of Advanced Study του Princeton. Ήταν αδελφός της συγγραφέως Simone Weil. Βλ. ARBOR SCIENTIAE.
SYLLOGE INSCRIPTIONUM GRÆCANUM= «Συλλογή Ελληνικών Επιγραφών», έργο το 1924.
SYLVA SYLVARUM= έργο του Francis Bacon.
SYMBOLICARUM QUAESTIONUM…LIBRI QUINQUE= «Περί των Ερωτήσεων των Συμβόλων», έργο του Achilles Bocchius το οποίο εκδόθηκε στην Μπολώνια              το 1555 με εγχαράξεις του G. Bonosono. Φέρει επιγραφή στα Ελληνικά με θέμα: «ΛΑΛΗΣΑΣ ΜΕΝ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΜΕΤΕΝΟΗΣΕ ΣΙΩΠΗΣΑΣ ΔΕ ΟΥΔΕΠΟΤΕ»                και απεικονίζει τον Ερμή με την 7φωτη χρυσή Λυχνία της Αποκαλύψεως.                  Στην κορυφή, ο Ήλιος φέρει επιγραφή στα Λατινικά «MANET IN SE MONAS».            Το έργο SYMBOLICARUM QUAESTIONUM συνδέεται με την LIDEA                       DEL THEATRO του Giulio Delminio Camillo και με την MONAS HIEROGLYPHICA του John Dee. Επίσης, συνδέεται πρωτίστως με τον ορισμό              του Θεάτρου από τον Robert Fludd και με τις εξηγήσεις του για τα σύμβολα                  του ζωδιακού κύκλου ως προς τους πλανήτες του THEATRUM ORBI                            στο κεφάλαιο DE THEATRI ORIENTALIS ET OCCIDENTALIS DESCRIPTIONE του έργου του (βλ. UTRIUSQUE COSMI, MAIORIS SCILICET ET MINORIS, METAPHYSICA, PHYSICA ATQUE TECHNICA HISTORIA). Κυρίως, όμως, χρησιμεύει σε σχέση με το άνοιγμα του Βιβλίου DE UMBRIS IDEARUM                           και τις εξηγήσεις των σφραγίδων στα έργα Bruno και για την εξήγηση                         των συμβόλων  των 7 Ελευθερίων Τεχνών, των 7 Αρετών και των 7 DISCIPLINAS (βλ. την νωπογραφία στην Μονή Δομινικανών Φλωρεντίας σε ARTES LIBERALES).
SYMPHONIA= Συμφωνία= η αρμονία των ήχων, η μουσική σύνθεση (ενόργανη               ή φωνητική) ή η ομοιότητα των ήχων. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό συνθέτη Λούκα Μαρέντσιο. Επίσης, συμπεριλαμβάνει μουσικά έργα γραμμένα αποκλειστικά για ενόργανη εκτέλεση. Συναντάται και η πιο εκτεταμένη μορφή της σονάτας, δηλαδή του Συμφωνικού Ποιήματος (μουσικό έργο                         με λογοτεχνικές προεκτάσεις στα θέματά του) το οποίο πρώτος δημιούργησε                     ο πρωτοπόρος στην τέχνη της ενορχήστρωσης Έκτωρ Μπερλιόζ. Η ενορχήστρωση είναι η γραφή ή μεταγραφή ενός έργου για ορχηστρικό σύνολο                                          έτσι ώστε η Συμφωνία να απευθύνεται σε πλήρη συμφωνική ορχήστρα                         (είναι προγραμματικής φύσεως. Η σονάτα είναι είδος μουσικής δωματίου, μουσικό έργο γραμμένο για ένα ή δύο όργανα. «Συμφωνία» και «Σονάτα» διαφέρουν                  από την «Καντάτα», η οποία είναι μουσικό έργο για τραγούδι, πολύφωνο μουσικό κομμάτι για χορωδία με 3 φωνές, αν και είναι κι αυτή Ιταλικής προελεύσεως.
SYNODUS EX MUNDIS= έκφραση εκ των έργων του Jordano Bruno η οποία αναφέρεται στην φυσική παρουσία του Ιησού και του Θεού στην Γη                                    (με την μορφή Κομητών, θέμα που αφορά τα μοντέλα Πτολεμαίου-Κοπέρνικου).
SYSTEMA MNEMONICUM DUPLEXIN QUO ARTIS MEMORATIVAE PRAECEPTA PLENE ET METHODICE TRADUNTUR= έργο του Γερμανού εγκυκλοπαιδιστή της Αναγέννησης Johann-Heinrich Alsted στην Φρανκφούρτη              το 1610. Βλ. CLAVIS ARTIS LULLIANAE και METHODUS ADMIRANDORUM MATHEMATICORUM NOVEM LIBRIS EXHIBENS UNIVERSAM MATHESIM.
SYSTÈME DE POLITIQUE POSITIVE = έργο του Auguste Comte το οποίο                        –ως σύνοψη του συνόλου των γραπτών του για την οργάνωση των σύγχρονων κοινωνιών σε επιστημονικές βάσεις– προτείνεται για την οργάνωση της Ευρώπης              ώστε να βασιστεί στην Θρησκεία της Ανθρωπότητας. Για τον λόγο αυτό,                  αναζητά να ανακαλύψει τους νόμους του σύμπαντος.
TABLEAUX VIVANTS= Ζωντανοί Πίνακες (τέχνη Rocaille). Βλ. τον συνδυασμό                  με TEMPLUM.
TABULA CEBETIS= = LE TABLEAU DE CÉBÈS = δημοφιλής διάλογος ηθικής διδασκαλίας στην Ιταλία (εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1538 στην Βενετία),                  στην Γαλλία και στην Γερμανία με αναφορές στην ζωή ως ενός Φιλοσοφικού Πίνακα (μυθικού, αλληγορικού και πανοραμικού). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον Ναό του Κρόνου ο μυστηριώδης Κύβης εκ Θηβών έδωσε οδηγίες                            σε έναν ζωγράφο να μεταφράσει την ζωή με οπτικούς όρους. Το θέμα έχει σύνδεση                   με τον Αυτοκράτορα Μάρκο Αντώνιο, με το εγχειρίδιο του Επίκτητου,                                με το έργο του μαθητή του Κοπέρνικου Girolamo Fracastoro εκ Βερόνας με θέμα                             «ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ» το 1538, με το έργο                             «ΟΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΛΙ» και με τις πύλες της Ακαδημίας.                   Βλ. «DISCORSI MORALI SU LA TAVOLA DI CEBETE TEBANO» και «TYPUS VITAE HUMANAE EX TABULA CEBETIS» αλλά κυρίως BASILICA JULIA.
TABULA ORBIUM PLANETARUM DIMENSIONES, ET DISTANTIAS                         PER QUINQUE REGULARIA CORPORA GEOMETRICA EXHIBENS= «ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ                                    ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ», το περίφημο μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος σύμφωνα                           με τον Ιωάννη Κέπλερ ο οποίος στηρίχθηκε στα στοιχεία του σώματος                                 του Ευκλείδη και στο δόγμα του Κόππερνιγκ. Βλ. τις ανακαλύψεις Κέπλερ ARUNDO DIOPTRICA και OCULARE TURBUS και IN SOMNIUM SCIPIONIS,                τα 2 έργα του Jordano Brunο DE SOMNII INTERPRETATIONE-INSOMNIUM (στους DIALOGI DUO DE FABRICII MORDENTIS) σε συνδυασμό με το έργο              του Αριστοτέλη DE INSOMNIS και τα έργα Κέπλερ SOMNIUM, SEU OPUS POSTHUMUM DE ASTRONOMIA LUNARI και (DE) HARMONICE MUNDI.
TABULA RASA= άγραφη πλάκα, άγραφος πίναξ. Έκφραση του John Locke.           Εννοεί την ψυχή, τον νου του ανθρώπου πριν δεχθεί εξωτερικές επιδράσεις.                     To Αντίστασης του Ο.Η.Ε. δίδει την ερμηνεία «άγραφοι νόμοι». Σημειώνει, εξάλλου, ότι TABULA RASA είναι η λευκή πλάκα από μάρμαρο η οποία είναι εντειχισμένη         σε τείχη πόλεων με ψηφιδωτά ή σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τοίχων με πίνακες             ενώ φέρει χαραγμένες μορφές και η οποία τίθεται σε μνημεία, βωμούς ή ναούς.                                    Βλ. ABACUS, TABULA CEBETIS, TABULA TYPUS VITAE HUMANAE                           EX TABULA CEBETIS,  NOVA TOTIUS TERRARUM ORBIS GEOGRAPHICA                  AC HYDROGRAPHICΑ και TABULA ORBIUM PLANETARUM DIMENSIONES,                  ET DISTANTIAS PER QUINQUE REGULARIA CORPORA GEOMETRICA EXHIBENS.
TABULARIUM= αρχαίο γραφείο του δημοτολογίου Ρώμης σε Μέγαρο το οποίο ιδρύθηκε το 78 π.Χ. πάνω στο Καπιτώλιο Ρώμης. Εκεί φυλάσσονται οι πλάκες TABULAE επί των οποίων είναι χαραγμένοι οι νόμοι και τα ψηφίσματα                             του κράτους μαζί με τον αρχαιότερο ναρό της Ρώμης: είναι αφιέρωμα                           στον Μέγιστο και Άριστο Δία, την Ήρα και την Αθηνά: είναι το Εθνικό Ιερό                   των Ρωμαίων. Το TABULARIUM έχει θέα στο FORUM όπου στηρίζεται η Βασιλική Αγ. Πέτρου. Βλ. PALAZZO SENATORIO και PORTICO DEGLI CONSENTI                     και CONSILIARE καθώς κυρίως και την σχέση των 2 κτισμάτων                               PALAZZO DEI CONSERVATORI-MUSEO DEI CONSERVATORI καθώς                            και την DEMONSTRATIO MAXIMI ON CITUDINIS STEALLE VENERIS CAPITULUM.
TABULA SMARAGDINA= «Σμαραγδινός Πίνακας», θεωρείται η Βίβλος                           της Αλχημείας και αποδίδεται στον Ερμή Τρισμέγιστο. Βλ. HERMETICA, CORPUS HERMETICUM, CRATER HERMETIS, ROSETTA, TERMAXIMUS. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι συνδέεται με τα έργα του Λακτάντιου                         για την έλευση του Μεσσία.
TACT= αφή, οξύνοια, ευκοσμία, λεπτότητα. Επισημαίνεται η διαφορετική χρήση των εννοιών TACTUS= αφή, ενέργεια/TACTIO= αφή, επαφή, έρευνα/                      TANGO= άπτομαι, ψάχνομαι
TALE QUALE = TEL QUEL = χωρίς παραλλαγή, ολόϊδιος, ίδιος κι απαράλλαχτος
TAM SCRIPTORES QUAM SENTENTIAE= «κάθε μελετητής και μια άλλη γνώμη», λατινικό ρητό
TAMBOUR BATTANT= εν τω άμα, παραχρήμα
TANCHI, MAESTER= «Ευχαριστώ, Κύριε», έκφραση με την οποία αναφώνησε                ο Jordano Bruno όταν έλαβε ένα γερό χτύπημα στο σημείο της πυραμίδας                     που σχηματίζεται σε τρίοδο στον ποταμό Τάμεση. Την ιστορία αφηγείται ο ίδιος (βλ. τα έργα του Bruno LA CENA DE LE CENERI-DE UMBRIS IDEARUM                        και το έργο του μαθητή του, Dicsono Arelio DE UMBRA RATIONIS).                              Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι το επεισόδιο συνδέεται                              με το χτύπημα που έλαβε στην μύτη ο Μιχαηλάγγελος βλ. SANTA MARIA DELLA CARMINE.
TANGERE VULNUS= αγγίζειν την πληγή
TANTUM POSSUMUS QUANTUM SCIMUS= «τόσο μπορούμε να ξέρουμε», ρητό του Francis Bacon που σημαίνει ότι η γνώση εξασφαλίζει δύναμη
TAUFE CHRISTI= «Η Βάπτιση του Χριστού», πίνακας του Guido Reni στον οποίο κάνει ειδική αναφορά ο ιστορικός Μαλβαζία. Βλ. CAPELLA, LE GUIDE, DOMUS AURORA, CARATIUS, FELSINA PITTRICE.
TEATRO EROICO= το Θέατρο της Νεάπολης.
TEATRO OLIMPICO=  θέατρο του Ιταλού αρχιτέκτονα Palladio στην Βιτσέντζα,  το οποίο περιέχει συμβολικά αντικείμενα και τόπους ανάμνησης. Συνδέεται άμεσα με τα έργα του Giulio Delminio Camillo. Βλ. PALLADIO, ROTONDA,                             DE ARCHITECTURA και L’ IDEA DEL THEATRO.
TE, DEUM, LAUDAMUS= Σένα υμνούμε, ως τον Θεό (Ύμνος της EUROVISION, Marc Antoine Sharpantier, 16ος αιών). To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. διαφωνεί με την τυπική μετάφραση «στον Θεό». Βλ. LAUDESI, LAUDATIONES EORUM QUI SUNT AB HOMERO LAUDATE-LAUDATOR TEMPORIS ACTI-SACRIFICIUM LAUDIS HONORI-PROPHETARUM LAUDABILIS NUMERUS.
TECHNICAE CUSIOSAE= «Περίεργες Τεχνικές» ή «Περίεργα των Τεχνών», επιστημονική πραγματεία το 1687 του Κάσπαρ Σκοτ με θέμα την εικονογράφηση της τεχνικής CAMERA OBSCURA.
TE JUDICE=  δεδομένου ότι συ ει ο Κριτής
TELUM IMBELLE, SINE ICTU= αδύναμο όπλο, το οποίο ρίχνεται χωρίς αποτέλεσμα. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει ότι η φράση χρησιμοποιείται για όπλα με το νόημα και το πλαίσιο μιας επιχειρηματολογίας
TEMPERA= Ξυλογραφία, είδος ζωγραφικής, τεχνική απεικόνισης με χρωστικές ουσίες σε μείξη με κόλλα. Γενικά, οποιοδήποτε συνδετικό υλικό με βάση αυγού               για χρώματα. Η τεχνική εντοπίζεται στην σύνδεση των χρωμάτων με την επιφάνεια σε μιαν τοιχογραφία μέσω κολλητικών ουσιών όπως το αυγό.                                              Με την ξυλογραφία, σκάλιζαν στο ξύλο φράσεις, εικόνες αγίων με ρητά                           και κατόπιν τα αποτύπωναν σε πανί ή χαρτί. Χρησιμοποιείται με καλούπι                            σε νεκρικές προσωπογραφίες σε ξύλινες επιφάνειες ή σε ναστόχαρτο                                  ή σε επιχρυσωμένο ναστόχαρτο. Από την ξυλογραφία και ξυλογλυπτική προήλθε   η τυπογραφία με κινητά και μεταλλικά στοιχεία.
TEMPIO DELLA MAGNA MATER = MAGNAE MATRIS =                                                 Ναός της Μεγάλης Μητέρας, ο Ναός της Κυβέλης στο Παλατινάτο το 204 π.Χ. προς τιμήν της Μεγάλης Μητέρας, Γης. Τυπικά, «Μεγάλη Μήτηρ» θεωρείται                     η θεά Κυβέλη (η οποία αντιπροσωπεύει την Μητέρα-Φύση): ταυτίζεται                               με την Σίβυλλα, δηλαδή την μάντισσα της ειδωλολατρικής αρχαιότητας.                                                      Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι «ΣΙΒΥΛΛΑ» ή «Η Μουσική, γνωστή ως Σίβυλλα» ονομάζεται πίνακας του Ντομενικίνο το 1617. Επίσης,                      η Φρυγική Σίβυλλα αποτελεί θέμα έργου του Ραφαήλ στην Santa Maria della Pace της Ρώμης όπου βρίσκονται οι τοιχογραφίες του Ραφαήλ με θέμα «ΣΙΒΥΛΛΕΣ              ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΙ» που συνδέονται με το έργο του Ραφαήλ «ΣΙΒΥΛΛΑ» (1514)                     και κατόπιν με όλον τον κύκλο τοιχογραφιών του Ραφαήλ στην STANZA DELLA SEGNATURA. Βλ. κυρίως DEI PARA VIRGO, CUMAEA, LIBICA, PLAZA                      DE LA CIBELES, ALMA MATER,  MATER VIRTUTUM, SALVE MATER CHRISTI, SANCTA MATER ECCLESIA, SANTA MARIA MATER DOMINI, SANTA ELENA αλλά και την σύνδεση με TEMPIO MALATESTIANO και την ανάλυση                        στο CORPUS DOMINI.
TEMPIO DI GIOVE= ο Ναός του Διός, ερείπια δίπλα στο MONS TARPEIUS.
TEMPIO MALATESTIANO= οικοδόμημα της Αναγέννησης το οποίο κτίστηκε            από την οικογένεια Malatesta η οποία κυβέρνησε από τον 13ο ως τον 15ο αιώνα              το Ρίμινι (περιοχή όπου ο Ιούλιος Καίσαρ διέβη τον Ρουβίκωνα και όπου υπάρχει Αψίδα του Αυγούστου που συνδέεται με την πρόσοψη του Αγ. Φραγκίσκου                 στο Ρίμινι από τον Αλμπέρτι). Κατελήφθη από τον Ελληνικό Στρατό                               με πρωτόκολλο –άνευ όρων– στις 21/9/1944 αφού πρώτα είχε μεταφερθεί                      στην Καζέρτα η Ελληνική Κυβέρνηση του Καϊρου (το θέμα συνδέεται                                   με την Συμφωνία της Καζέρτα, με την ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ τον Οκτώβριο 1944 μεταξύ Τσώρτσιλ-Στάλιν που επισημοποιήθηκε από την Διάσκεψη της Γιάλτας και με τον σχηματισμό στην Μέση Ανατολή του Ιερού Λόχου και της Ορεινής Ταξιαρχίας του Ρίμινι αλλά και με την παράδοση των όπλων και την εξέγερση                στο Σύνταγμα των κομμουνιστικών οργανώσεων τον Δεκέμβριο 1944                                  –με την οποία διαφωνούσε ο Στάλιν– σε σχέση με την έλευση της νόμιμης κυβερνήσεως της Ελλάδος και έτσι, τον Φεβρουάριο 1945 ο Στάλιν στην Διάσκεψη της Γιάλτας ενέκρινε την στρατιωτική επέμβαση της Βρεττανίας στην Ελλάδα!).                  Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει την εκτίμησή του                                    ότι το TEMPIO MALATESTIANO συνδέεται με τα 16 σχέδια του Ραφαήλ                         για την ιστορία του οίκου Μπαλιόνι που αναφέρεται στην προδοσία                                 της Φλωρεντίας από τον Μαλατέστα Μπαλιόνι (το παρεκκλήσι Μπαλιόνι βρίσκεται στην Εκκλησία Αγ. Φραγκίσκου στην Περούτζια). Τα 16 σχέδια του Ραφαήλ                ήταν διασκορπισμένα σε Οξφόρδη, Λονδίνο, Παρίσι, Φλωρεντία                                          και επικεντρώνονταν στο έργο ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΙΗΣΟΥ                                   ή ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ του 1507 στην GALLERIA BORGHESE που απεικόνιζε                     την ιστορία Μπαλιόνι στην Περούτζια. Το έργο αυτό συνδέεται ευθέως με το έργο του Ραφαήλ για την Αρχαία Ρώμη με θέμα Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ το 1514 και με όλον τον κύκλο θεμάτων που αφορούν την «Λειτουργία της Μπολσένα»               (βλ. οπωσδήποτε και πρωτίστως το CORPUS CHRISTI και το CORPUS DOMINI      σε σχέση με το Θαύμα της Όστιας στην Λειτουργία Μπολσένα, την Αίθουσα  Υπογραφής και τις Συνόδους της Σιέννας ως προς τα ψηφίσματα της SENATUS). Βλ. την περιγραφή της VILLA MEDICI από τον G. Baglione και το έργο LE VITE DE PITTORI SCULTORI ET ARCHITETTI σε σχέση με τα 16 σχέδια Ραφαήλ,                                           δες τις 2 ΚΑΠΕΛΛΕΣ KITZI-SIXTINA σε σχέση με την MADONNA SIXTINA              και τα 2 TONDO DONI-PITTI με κέντρο την DOMUS AUREA και με βάση                         την υπογραφή στην STANZA DELLA SEGNATURA καθώς επίσης                         CASTELLUM SISMONDUM-CAPELLA DEI PIANETTI-EPOS HESPERIS-                     DE PICTURA-LEGENDA MAIOR.
TEMPLUM= ο Ναός. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει                             ότι η έκφραση σημαίνει το ταμπλώ με τις εικόνες και τους πίνακες των ναών               και των εκκλησιών (ιερό τέμπλο), μετέπειτα και των χρηματιστηρίων των χωρών. Βλ. TABLEAUX VIVANTS, TABULA CEBETIS, LE TABLEAU DE CÉBÈS = DISCORSI MORALI SU LA TAVOLA DI CEBETE TEBANO, «TYPUS VITAE HUMANAE EX TABULA CEBETIS, TABULA ORBIUM PLANETARUM DIMENSIONES, ET DISTANTIAS PER QUINQUE REGULARIA CORPORA GEOMETRICA EXHIBENS, TABULARIUM, TABULA RASA.
TEMPO= Ρυθμός, ρυθμική ή χρονική αγωγή, ταχύτητα εκτέλεσης Ρυθμού                           μιας μουσικής σύνθεσης με βάση τις νότες, μέσο προσδιορισμού της διάρκειας.                                   Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι υπάρχουν 7 διαφορετικά «tempo». Επίσης, η έννοια του Ρυθμού συνδέεται με τα αρχιτεκτονικά στυλ                  καθώς και με την σειρά διαδοχής των γεγονότων με βάση έναν νου                                 ή μιαν οργάνωση που τα διευθύνει. Ο Ρυθμός αντιπροσωπεύεται από το Μέτρο. Τονικός Ρυθμός είναι ο ρυθμός των μελών της Μουσικής ο οποίος βασίζεται                στην Στιχολογία και στον στον τονισμό των λέξεων επί της βάσεως του «ποδός».           Ο Αριστείδης ο Κουϊντιλιανός λέει: «ΑΓΩΓΗ Δ’ ΕΣΤΙ ΧΡΟΝΩΝ                                    ΤΑΧΟΣ Ή ΒΡΑΔΥΤΗΣ»-«ΧΡΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣΘΑΙ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΝ ΚΑΙ ΛΕΞΙΝ, ΟΠΩΣ ΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΩΔΗΣ ΑΠΕΡΓΑΖΗΤΑΙ».
TEMPORI PARENDUM= πρέπει να παραδοθούμε στον Χρόνο
TEMPUS EDAX RERUM= «ο χρόνος είναι ο καταστροφεύς των πραγμάτων», φράση από τις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Οβιδίου.
TEMPUS FUGIT= ο χρόνος κυλά, φεύγει
TEMPUS LULENDI= χρόνος για παιχνίδι
TEMPUS OMNIA REVELAT= «ο Χρόνος όλα τα αποκαλύπτει». Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει εκ νέου ότι υπάρχει το νόημα του ρυθμού,               του τέμπο, της μέτρησης των συλλαβών στην ποίηση
TEMPORA MUTANTUR= τα πράγματα αλλάζουν (ή) έχουν αλλάξει. Χρησιμοποιείται κυρίως με την έννοια της μεταμόρφωσης και της μεταλλαγής
TENERAMENTE= θλιμμένα
TENTORETUS= υπογραφή του ζωγράφου Jacopo Robusti(= Ρωμαλέου)                               ή Τintoretto. To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε μεταφράζει «ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ». Συνδέεται και με το σχήμα «Τυδώρ».
TERMAXIMUS= «Τρισμέγιστος», χαρακτηρισμός για τον θεό των νόμων                              και των γραμμάτων Ερμή με την τριπλή ιδιότητα Βασιλέως-Ιερέως-Φιλοσόφου.              Η έκφραση συνδέεται και με την τριγωνική κορυφή που έχει η Πυραμίς                         της Αιγύπτου. Βλ. ROSETTA, HERMETICA, CORPUS HERMETICUM, CRATER HERMETIS.
TERMINUS AD QUEM= ορισμός στον οποίο, όρος στον οποίο, ρητό στο οποίο, ρήτρα στην οποία, προϋπόθεση στην οποία, συνθήκη στην οποία, άκρο στο οποίο. Πρόκειται για ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμη έννοια
TERMINUS AD QUO= ορισμός από τον οποίο, όρος από τον οποίο,                        ρητό από το οποίο, ρήτρα από την οποία, προϋπόθεση από την οποία,                     συνθήκη από την οποία, άκρο από το οποίο. Πρόκειται για έννοια η οποία                  πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται αλλά με προσοχή, ιδίως στον γραπτό λόγο
TERMINUS ANTE QUEM= όριο πριν το οποίο
TERMINUS POST QUEM= όριο μετά το οποίο
TERRABILITÀS= TERRΙBILITÀS = ιδιότητα η οποία αποδίδεται κυρίως                       στον Μιχαηλάγγελο αλλά και στον Ιούλιο Β´ επειδή «στην θέα του όλοι τρόμαζαν, σαν να τον έβλεπαν ζωντανό» ενώ ο όρος χρησιμοποιείται και για το λεγόμενο «τρομερό παιδί» –ENFENTE TERRIBLE– Μπερνίνι ή για τα τέρατα των πινάκων του Ιερώνυμου Μπος. Επιπλέον, αναφέρεται στον Ιωάννη ή Ιβάν τον Τρομερό,              τον πρώτο Τσάρο, ο οποίος κατάλαβε το Κρεμλίνο Μόσχας –ή ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ– όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου τον οποίο έχει                        ως πρότυπο ο ναός της Αναστάσεως ή Αναλήψεως του Σωτήρος Αγίας Πετρούπολης. Πρώτα είχε κατακτήσει στην Πύλη του Βόλγα εν έτει 1522 το Καζάν που έχει Κρεμλίνο (ο καθεδρικός ναός Καζάν στην Αγία Πετρούπολη είναι προσανατολισμένος προς το πρότυπο του ναού του Αγ. Πέτρου της Ρώμης), άλωσε την Πόλη –που είναι η Κωνσταντινούπολη στο στόμιο της Κασπίας–                  και κόσμησε την Μόσχα με τον Καθεδρικό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ που έχει ως πρότυπο τον ναό του Ιωάννη Βαπτιστή (16ου αιώνος) και διέταξε την ανέγερση                        του Καθεδρικού Ναού του ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ενώ κατέκτησε το 1556                        το Αστραχάν. Περισσότερο εντυπωσιακή είναι η ερμηνεία, πάντως,                              που αναφέρεται στον τρόμο που προκαλούσε η Σφίγγα με αποτέλεσμα να λύνει την αινιγματική σιωπή. Βλ. ERMITAGE, MONUMENTA, OBELISCUS PAMPHILIUS, DE TRANSLATIONE OBELISCI VATICANI, CΟΝΤRA HISTORIAM ARISTAE DE LXX INTERPRETIBUS DISSERTATIO, SEPTUAGINTA DUARUM και τα ρητά PHOENIX: FELIX ET TU/BELLA GERANT ALII, TU, FELIX AUSTRIA, NUBE/PETRUS LEOPOLDUS AUSTRIA AD VERBIS SUAE DECUS                                     ET AD INCREMENTA ARTIUM OPRIMARUM MUSEUM MEDICEUM OPERIBUS AMPLIATIS CORPSQUE AUCTIS ORDINANDUM ET SPLENDIDIORE CULTU EXORDAND CURAVIT σε σύνδεση με την επιγραφή MED. PETRI F. COSMI.
TERRAE FILIUS= γιος όλης της γης, του εδάφους
TERRA INCOGNITA= η τυπική ερμηνεία είναι «ανεξερεύνητη άγνωστη γη», «άγνοια». Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει «Άγνωστη Γη»,                  όρος που χρησιμοποιείται στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ του 1482                με βάση το έργο του «Γεωγραφία». Βλ. «PTOLEMÆUS ROMÆ»,                                      «DE (R)EVOLUTIONIBUS ORBIUM COELESTIUM», «PLANISPHÆRII        COELESTIS HEMISPHÆRIUM SEPTENTRIONALE», τον χάρτη «GRACIA                                     PARS SEPTENTRIONALE». Το Συμβούλιο Αντίστασης δέχεται και την ερμηνεία «άγνωστο τέρας», «τέρας μη αναγνωριστέο» αλλά πάντα σε σχέση                               με τα συμφραζόμενα και με την έννοια της τερατολογίας, της χίμαιρας, του ονείρου και ης δημιουργίας θρύλου. Βλ. την σχέση με TERRANUOVA.
TERRA FIRMA= σταθερό έδαφος. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αντίστασης                   του Ο.Η.Ε., ωστόσο, η φράση πρέπει να χρησιμοποιείται α) με την έννοια                      της επιχειρηματολογίας η οποία βασίζεται σε σταθερό έδαφος και β) με την έννοια της μεγάλης εταιρείας, «εταιρεία-τέρας».
TERRA MARIQUE= κατά γη και κατά θάλασσα
TERRA NOSTRA= έργο του Νομπελίστα συγγραφέα Carlos Fuentes το 1975                   το οποίο δίδει λεπτομέρειες για την λειτουργία του Θεάτρου της Μνήμης                         του Giulio Delminio Camillo. Βλ. LIDEA DEL THEATRO.
TERRANUOVA = TERRANOVA= TERRANOVA MADONNA = έργο του Ραφαήλ με θέμα το θείο Βρέφος και την Παναγία στο Εθνικό Μουσείο του Βερολίνου                     το 1505. TERRANOVA ονομάζεται, εξάλλου, ο Φλαμανδός ζωγράφος                                        Willem van Nieulandt (1584-1635) μαθητής (βλ. FORUM) του τοπιογράφου                     Paul Bril (1554-1626) του οποίου το έργο συνδέεται με τους Poussin-Lorrain                      και με τους Canaleto-Guardi. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει               το έργο TERRAN(U)VA σε σχέση με την δημιουργία του ως «ΝΕΑ ΓΗ»,                       όπως και την λέξη NIEULANDT.
TERRA PROTECTA = PROTECTORAT = ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ = κράτος το οποίο βρίσκεται υπό την διοίκηση και «προστασία» μιας ισχυρότερης δύναμης η οποία ρυθμίζει τις εξωτερικές του σχέσεις και αναλαμβάνει την «ασφάλειά» του.                   Στην κυριολεξία, σημαίνει «γη υπό προστασία». Μεταφορικά, έχει πολλές έννοιες.
TERREUR= «Τρομοκρατία», το διάστημα της Γαλλικής Επαναστάσεως                         όπου είχε καταργηθεί επισήμως ο Χριστιανισμός και είχε καθιερωθεί η λατρεία               του Ανώτατου Όντος.
TERTIUM NON DATUR= «τρίτη λύση δεν υπάρχει», «τρίτο δεν δίδεται», «η αρχή του αποκλειόμενου τρίτου μέσου». Συμπληρώνει τις 4 υπόλοιπες αρχές της Λογικής (αρχή της ταυτότητας & της αντίφασης, του επαρκούς ή αποχρώντος λόγου,                   της αιτιότητας). Σύμφωνα με την αρχή TERTIUM NON DATUR, ανάμεσα σε 2 ενάντιες, αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες ιδιότητες που επιχειρείται                      να δοθούν σε 1 έννοια δεν υπάρχει λογική διέξοδος διότι ούτε να τεθούν ταυτόχρονα μπορούν ούτε να αρθούν ταυτόχρονα ούτε και μέση λύση υπάρχει. Μόνον όταν οι έννοιες δεν είναι αντιφατικές (οπότε μπορούν να αρθούν ταυτόχρονα αλλά όχι να τεθούν ταυτόχρονα) υπάρχει τρίτο μέσο που επιλύει                        το πρόβλημα οπότε γίνεται ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ: αυτό το τρίτο μέσο λέγεται «στοχασμός»/RÉFLEXION και αίρει το πρόβλημα μέσω της άρσης                 των 2 άκρων.
TERZE RIME= «Τερτσίνες», έργο της Βερόνικα Φράνκο (ποιήτριας της Βενετίας)              το 1576. Οι «Τερτσίνες», γενικότερα, είναι στιχουρχικό σχήμα Ιταλικής μορφής.            Το ακολούθησε στις συνθέσεις του με το ομώνυμο έργο «Τερτσίνες»                          ο Νίκος Καζαντζάκης.  
TESTIMONIUM= έργο του Φλάβιου Ιωσήφ, γραπτό του 93 μ.Χ., το οποίο επιβεβαιώνει την παρουσία του Χριστού στον κόσμο. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι με τον ίδιο τίτλο TESTIMONIUM αναφέρεται το έπος              «ΤΗΛΕΓΟΝΙΑ» από τα έργα του Ομήρου που έχουν συγκεντρωθεί στην Οξφόρδη, έπος το οποίο αποδίδεται είτε στον γιο Οδυσσέα-Κίρκης Τηλέγονο                               είτε στον ποιητή Ευγάμωνα. Βλ. HOMERI OPERA. 
TESTIS UNUS, TESTIS NULLUS= «ΕΙΣ ΜΑΡΤΥΣ, ΟΥΔΕΙΣ ΜΑΡΤΥΣ». Η αρχή αυτή κοινή στο Ελληνικό, Ρωμαϊκό και Ιουδαϊκό Δίκαιο. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει: «ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΣ ΕΙΣ ΟΥ ΜΑΡΤΗΡΗΣΕΙ ΕΠΙ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟΘΑΝΕΙΝ».                              Το Δευτερονόμιο γράφει: «ΕΠΙ ΔΥΣΙΝ ΜΑΡΤΥΣΙΝ Ή ΕΠΙ ΤΡΙΣΙΝ ΜΑΡΤΥΣΙΝ ΑΠΟΘΑΝΕΙΤΑΙ Ο ΑΠΟΘΝΗΣΚΩΝ»-«ΟΥΚ ΕΜΜΕΝΕΙ ΜΑΡΤΥΣ ΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΙ ΚΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑΝ ΑΔΙΚΙΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΝ ΑΜΑΡΤΗΜΑ…ΕΠΙ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΣΕΤΑΙ ΠΑΝ ΡΗΜΑ». To Συμβούλιο Αντίστασης                   του Ο.Η.Ε. παρατηρεί την διασύνδεση του θέματος με τα ρήματα και συσχετίζει            με την φράση του Ευαγγελίου: «ΟΥΚ ΕΠ’ ΑΡΤΩ ΜΟΝΩ ΖΗΣΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΛΛ’ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ ΡΗΜΑΤΙ ΕΚΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΘΕΟΥ». Συναντάται και με την μορφή «UNUS TESTIS NULLUS TESTIS».
THEÂTRE DES ITALIENS= «Το Θεωρείο» λέει η τυπική μετάφραση για τον τόπο στον οποίο  αναφέρεται το θέμα του πίνακα του Auguste Renoir το 1874                      ο οποίος παρουσιάστηκε στο στούντιο Φελίξ στην πρώτη έκθεση                                   των ιμπρεσσιονιστών και βρίσκεται σήμερα στο Ινστιτούτο Κουρτώ Λονδίνου (όπου βρίσκεται και το έργο ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του Μποτιτσέλλι). Ο Ναντάρ Γκασπάρ Φελίξ Τουρνασόν (1820-1910) ήταν Γάλλος φωτογράφος ποτραίτων ο οποίος έβγαλε τις πρώτες εναέριες φωτογραφίες στην ιστορία το 1858 στην καρδιά                 των Παρισίων (συνδέεται με τα έργα του Ιουλίου Βερν). Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει το νόημα της θέωσης και εμφάνισης του Θεού που υπάρχει στην έννοια του «θεωρείου» και δίδει και την μετάφραση «ΘΕΑΤΡΟ                             ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ» ή «ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ». 
THEATRUM ANATOMICUM= θέατρο το οποίο κτίστηκε στο Leiden το 1590                και περιείχε σκελετούς στις θέσεις ενός κυκλικού αμφιθεάτρου                                 ώστε να απεικονίζονται ηθικά μαθήματα από την Βίβλο.
THEATRUM APELLO ILLUD, IN QUO OMNES VOCABULORUM, FENTENTIARUM, PARTICULARUM ORATIONIS SEU SUBJECTORUM ACTIONES TANQUAM IN THEATRO PUBLICO, UBI COMŒDIÆÆ                               & TRAGEDIÆ AGUNTUR, DEMONSTRANTUR= ο ορισμός του Θεάτρου                     από τον Robert Fludd, όπως περιέχεται στο κεφάλαιο με τίτλο                                            DE THEATRI ORIENTALIS ET OCCIDENTALIS DESCRIPTIONE του έργου του                         TRACTATUS DE ANIMÆ MEMORATIVÆ SCIENTIA ή ARS MEMORIÆ (συνοδεύεται από το σχεδιάγραμμα της σφαίρας του ζωδιακού κύκλου                         σε θεατρική μορφή με την Ανατολή στο ύψος της κορυφής –ORIENS– στο ίδιο έργο στo κεφάλαιο DE LOCI COMMUNI ARTIS ROTUNDÆ, DEQUE EIUS PARTITIONE IN PROPRIIS LOCIS PRO VOCABULORUM RECORDATIONE.               H εκτίμηση του Συμβουλίου Αντίστασης του O.H.E. είναι ότι ο ορισμός                         του Θεάτρου συνδέεται με την DECLARATIO του Fludd σε Βασιλικό χειρόγραφο του Βρεττανικού Μουσείου προς τον Κύριο,  με την έκφραση του Χριστού                       «ΕΞ ΥΨΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», με το έργο LIDEA DEL THEATRO του Camillo                 και, κυρίως, με το έργο του Ορατίου. Βλ. SOL AB ORIENTE.
THEATRUM MEDICI= «ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ» ή «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ», η Αίθουσα της Γερουσίας επί Βασιλείου της Ετρουρίας: βρίσκεται από το 1585 στην Ανατολική όψη της UFFIZI -όπου και ο ΘΥΡΕΟΣ ΜΕΔΙΚΩΝ, δίπλα στην Αίθουσα Σχεδίων και Χαρακτικών (CABINETTO                       DEI DISEGNI DELLE STAMPE, έργο του αρχιτέκτονα της Αυλής, διαδόχου                   του Vasari, Bernardo Buontalenti που συνδέεται με τις πληροφορίες των Baldinucci-Baldouinetti-Rosa) με 100.000 έργα: είναι η μεγαλύτερη της Ιταλίας και θυσιάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνος για να κτιστούν 11 Αίθουσες Νέων. Από το 1909                 είναι χώρος εκθέσεων. Βλ. πρωτίστως την ανάλυση PALA DORO-UFFIZI                      και κατόπιν την αλληλουχία SERIE GIOVIANA, DE VIRIBUS ILLUSTRIBUS, ELOGIA VIRORUM ILLUSTRIUM, PORTA JOVIA, FLORA, TRIBUNA, GALLERIA PALATINA, SALA DELLA MERIDIANA, MUSICA LAETITIAE COMES MEDICINE DOLORUM, TONDO PITTI, PALAZZO PITTI, UFFIZI, LETRURIA PITTRICE              και ETRETAT αλλά ιδίως LUPA CAPITOLINA-CAPITOLINE-MATER MATUTA.
THEATRUM MUNDI= THÉÂTRE DU MONDE= Το Συμβούλιο Αντίστασης                 του Ο.Η.Ε. μεταφράζει «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Η έκφραση αναφέρεται                  από τον ιστορικό Σάμουελ Κβίκελμπεργκ το 1565. Επίσης, σημαίνει κυρίως                     το Θέατρο του Giulio Delminio Camillo. Βλ. ANIMA MUNDI και οπωσδήποτε            την σχέση με THEATRUM MEDICI, KAMMERGALERIE, KUNSTKAMMER                 και κατόπιν MUNDANA SCAENA-LIDEA DEL THEATRO.
THEATRUM ORBIS TERRARUM= «Παγκόσμιος Άτλας» αναφέρει η τυπική μετάφραση για το έργο του Ortelius. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει «ΘΕΑΤΡΟΝ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» και το συνδέει                                              πρωτίστως με τον χάρτη TYPUS ORBIS TERRARUM και στην συνέχεια                              με την NOVA ATLANTIS και την NOVA TOTIUS TERRARUM ORBIS GEOGRAPHICA AC HYDROGRAPHICA TABULA και τον χάρτη                                    της Αλεξάνδρειας EX LIBRI CIVITATES ORBIS TERRARUM».
THEATRUM PICTORIUM= η Συλλογή στην Πινακοθήκη Βρυξελλών                      όπου στα χαρακτικά διατηρούνται ζωντανά τα έργα του Τζορτζόνε και η οποία μεταφέρθηκε στην Βιέννη στα μέσα του 17ου αιώνος. Ως προς σύνδεση αυτή,               το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι THEATRUM PICTORIUM ονομάζεται  έργο του Τενίρς με χαλκογραφίες και με αντίγραφα χαμένων αποσπασμάτων και ειδικά η σειρά χαρακτικών του Νταβίντ Τενίρς του νεώτερου (που βασίζονται στα ιταλικά έργα του 16ου και 17ου αιώνος) και συνδέονται                   με τον αντίστοιχο εικονογραφημένο απογραφικό κατάλογο έργων και με τα σχέδια του ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟΥ ή ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ του Άντον Βαν Ντάϊκ                    το οποίο περιέχει σκίτσα και σπουδές των έργων των Ιταλών δασκάλων                        (βλ. MIRABELLA). Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει, άρα, «ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ». Βλ. THEATRUM MUNDI, THEATRUM MEDICI, CAMERA PICTA.
THEATRUM SACRUM= «Θέατρον Ιερόν», μεταφράζει το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. Η έκφραση αναφέρεται στην τεχνική δημιουργίας ξυλόγλυπτων ρετάμπλ με ζωγραφικές και γλυπτές σκηνές. Ωστόσο, σημειώνεται και η εκδοχή «Ιερόν Θεάτρου».
THEOLOGIA= «Θεολογία», έργο του Tommaso Campanella το οποίο εγράφη              στην φυλακή, απαγορεύθηκε η δημοσίευσή του και ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1936 στο Μιλάνο. Περιέχει τα έργα που κυκλοφόρησαν στην Ρώμη MAGIA                 E GRASIA το 1957 και DE SANCTA MONOTRIADE το 1958. Συνδέεται κυρίως                 με την APOLOGIA PRO GALILEO και τα LETTERE όπου ο Campanella αναφέρει ότι κατασκευάζει μιαν Νέα Θεολογία για την ανακαίνιση της αρχαίας αληθείας   του νέου κόσμου η οποία θα τον δικαιώσει. Βλ. CITTÀ DEL SOLE, CIVITAS SOLIS.
THEOLOGIA PLATONICÁ= «Θεολογία Πλατωνική», έργο του διδασκάλου                  στην Πλατωνική Ακαδημία των Μεδίκων Marcilius Ficinus (1433-1499) το οποίο συμπληρώνεται με «Epistolarium», με «Σχόλιο επί του «ΦΙΛΗΒΟΥ» του Πλάτωνος» ως αφιέρωση προς τον Λαυρέντιο τον Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων και σε σχέση                με το μνημείο των Μηδικών πολέμων του Παρθενώνος Αθηνών, με «Σχόλιο                                            επί του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ του Πλάτωνος» και με το ολοκληρωμένο αντίγραφο                   των Πλάτωνος «Διαλόγων  στην Ελληνική» (βλ. ARGUMENTUM, COMMENTARIUM IN CONVIVIUM PLATONIS DE AMORE, SUPPLEMENTUM FICINIANUM, DE DEO ET ANIMA, PRISCA THEOLOGIA). O Ficinus θεωρεί                 ότι η Αφροδίτη –η οποία παρουσιάζεται με το άρμα της στην Φλωρεντία                         αλλά είναι το σύμβολο της Πομπηΐας– εκπροσωπεί την αρετή της Ανθρωπιάς,              όχι την Ανθρωπότητα. Η ιδέα της Αναγεννήσεως ορίζεται ως εξής:                             «Αυτή η οιονεί Χρυσή Περίοδος έχει φέρει πάλι στο φως τις Τέχνες της Ακαδημίας που είχαν σχεδόν εκλείψει∙ Γραμματική, Ποίηση, Ρητορική, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Μουσική και η αρχαία τέχνη∙ Υμνωδία με την Λύρα του Ορφέως. Όλα τα έργα τέχνης που ανήκουν στο πεδίο της οράσεως ή της ακοής αποκαλύπτουν και ανακηρύσσουν το σύνολον της σκέψεως του καλλιτέχνους.               Σε πίνακες και σε οικίες η σοφία και η πρακτική ικανότητα του καλλιτέχνη σκορπά την ακτινοβολία. Σε αυτές είναι, επιπλέον, που βλέπουμε την κλίση                                    και το απείκασμα –οιονεί– του νου του∙ διότι στα έργα αυτά ο νους εκφράζεται    και στοχάζεται όπως ένας καθρέφτης αντανακλά το πρόσωπο ενός ανθρώπου που το βλέμμα του τον διαπερνά. Στον μεγαλύτερον βαθμό ο νους αποκαλύπτεται σε ομιλίες, ύμνους και αριστοτεχνικές μελωδίες. Σε αυτές, η όλη διάθεση                            και βούληση του πνεύματος γίνεται έκδηλη δια-κηρυκτικά. Όποιο κι αν είναι                   το συναίσθημα του καλλιτέχνη, η εργασία του συνήθως θα μας ξυπνήσει μέσα μας ένα ταυτόσημο συναίσθημα, μια μελαγχολική, πένθιμη φωνή συχνά μας κινεί                 να κλάψουμε, ένας άγριος ήχος να ορμήσουμε, αισθησιακή να αποκτήσουμε                 και μείς λάγνα. Διότι τα έργα που εντάσσονται στο πεδίο της όρασης και της ακοής είναι πλησίον του πνεύματος του καλλιτέχνη. Όταν ο Απελλής έβλεπε ένα πεδίο, προσπαθούσε να το ζωγραφίσει με χρώματα  σε έναν σύνθετον καμβά ή πάνελ.  Το σύνολο του πεδίου παρουσιαζόταν μέσα σε μια στιγμή, εν ριπήν οφθαλμού, στον Απελλή και του ξυπνούσε αυτήν την επιθυμία μέσα του. Αυτή η αποκάλυψη και έγερση θα μπορούσε να περιγραφεί ως “πράξις”. Η ενέργεια της,  η όρασις                και η ζωγραφηκίς που ασκούσε ο Απελλής καλείται «κίνησις» διότι εξελίσσεται              σε διαδοχικά στάδια. Πρώτα κοιτά ένα λουλούδι και μετά κοιτά το επόμενο                   –και το ζωγραφίζει ίδιο, καθ’ ομοίωσιν. Είναι το πεδίο το οποίο προκαλεί                        στον νουν του Απελλή σε μια και μοναδική στιγμή συνάμα την σύλληψη                      ενός παιδίου και την επιθυμία να το απαθανατίσει με την ζωγραφικίνητου.                Το ότι, όμως, ο Απελλής ο ίδιος κοιτά ένα φύλλο του πεδίου και μετά κοιτά                 τον επόμενο –και τους ζωγραφίζει ίδιους σε διαφορετικές και διαδοχικές στιγμές του χρόνου, αυτό δεν είναι ένα αποτελεσματικό εφφέ που προκαλείται                            από το πεδίο αλλά από την ψυχήν του Απελλή, η φύση της οποίας είναι να βλέπει και να κάνει τα διαφορετικά πράγματα ένα, εντός μιας ενιαίας στιγμής χρόνου                   και όχι ταυτοχρόνως». Βλ. ONUS PROBANDI, DONATIO CONSTANTINI                     και AUREA MEDIOCRITAS και LEGENDA AUREA-LEGENDA SANCTORUM    και ειδικά ως προς το έργο του Ficinus LEXICON PLATONICUM σε σχέση                   με το έργο  «DE VITA COELITUS COMPARANDA» και το έργο «LIBRI DE VITA» και με τις ανακαλύψεις Κολόμβου-Κέπλερ-Γαλιλαίου και την απόδειξη                            των αξιωμάτων περί του πλανήτη Αφροδίτη: «DEMONSTRATIO MAXIMI                       ON CITUDINIS STEALLE VENERIS CAPITULUM».
THEOLOGIAE DOCTOR ROMANENSIS= ο τίτλος του Jordano Bruno                                   –σημείο αμφιλεγόμενο– το 1586 στο Πανεπιστήμιο Marburg της Γερμανίας                 όπου αναφέρεται ως Iordanus Brunus Neapolitanus. To θέμα συνδέεται                               με την έδρα της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων και τα έργα                        Αριστοτέλη-Alberico Gentilis-Eglin.
THESAURUS ARTIFIOSAE MEMORIAE= έργο του Δομινικανού κήρυκα                  Cosmas Rossellius εκ Φλωρεντίας το οποίο εκδόθηκε στην Βενετία το 1579. Παρουσιάζει σε διαγράμματα την Κόλαση και τον Παράδεισο ως τόπους αποθήκευσης και άντλησης πληροφοριών για χρήση της μνήμης.                                    Στον Παράδεισο της τεχνητής Μνήμης, στο κέντρο βρίσκεται ο Θρόνος                             του Χριστού. Επιπλέον, αναφέρεται στο ζωδιακό σύστημα του Μητρόδωρου                της Σκέψεως και οραματίζεται τους αστερισμούς και τις εκκλησίες                                        ως τόπους τοποθέτησης πληροφοριών. Περιέχει επίσης οπτικό αλφάβητο.              Κυρίως, όμως, καινοτομεί χρησιμοποιώντας για απομνημόνευση                                        τις εικόνες 14 σοφών: Lorenzo Valla (Γραμματική), Priscian (Γραμματική),               Μάρκο Τούλλιο Κικέρωνα (Ρητορική), Αριστοτέλη (Διαλεκτική και Φιλοσοφία), Πλάτωνα (Θεολογία), Φειδία (Ζωγραφική), Ζεύξη (Ζωγραφική),                               Άτλαντα (Αστρολογία), Πτολεμαίο (Αστρολογία), Ζωροάστρη (Αστρολογία                     και Μαγεία), Πυθαγόρα (Μαγεία), Αρχιμήδη (Γεωμετρία), Απόλλωνα (Μουσική), Ορφέα (Μουσική). Βλ. PIAZZA UNIVERSALE
THESAURUS GRÆCÆ LINGUÆ= «ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» του 1572.
ΤΙΒERINA= νησί στον Τίβερη, αφιερωμένο στον θεό της Ιατρικής, Ασκληπιό.                
TIBI SERIS, TIBI METIS= μόνος σπείρεις, μόνος θερίζεις. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. συνδέει την φράση με την λειτουργία τηλεόρασης, ειδικά σε συνδυασμό με εκφράσεις όπως STUDIA.
TICIANUS= υπογραφή του ζωγράφου Tiziano ή Τισιανού. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει «ΤΙΤΑΝ».
TICIANUS INVENTOR= χαρακτηρισμός για τον Τισιανό ως εφευρέτη.
ΤΙΜΕΟ DANAOS ET DORA FERENTES= «ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ                           ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ». Φράση που αναφέρεται εντός της Τροίας                           από τον ιερέα του Απόλλωνα, Λαοκόωντα, στην ΑΙΝΕΙΑΔΑ Βιργιλίου.                           Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει την εναλλακτική παραλλαγή ΤΙΜΕΟ DANAOS ET DOΝA FERENTES και ισοδυναμία DORA-DON(N)A                        και ΔΩΡΑ-ΓΥΝΗ με αναλογίες προς την μόδα που επιλέγει κανείς να παρουσιάσει την φράση, δίχως να αποκλείεται η γυνή να λέγεται Δώρα ή Θεοδώρα ή Πανδώρα
TIPOCOSMIA= «Τυποκοσμία», έργο του Alessandro Citolini το οποίο δημοσιεύθηκε στην Βενετία το 1561 (κατηγορήθηκε ότι έκλεψε τα γραπτά περιεχόμενα                        των Ελλήνων στο Θέατρο του Camillo ή τα γραπτά του ιδίου του Camillo                      και τα δημοσίευσε με το δικό του όνομα) με εγκυκλοπαιδικά θέματα δίχως εικόνες. Προστάτης του Alessandro Citolini –Προτεστάντη εξορίστου, εκπροσώπου                   της Ιταλικής Σχολής– στην Αγγλία ήταν ο ηγέτης της αναβίωσης                                     της ρητορικής τέχνης του Ερμογένους, Johannes Sturm. Τον Citoloni αναφέρει                και ο Jordano Bruno στο έργο LA CENA DE LE CENERI.                                                       Βλ. οπωσδήποτε τον συνδυασμό σε HEBDOMADES-DE SEPTEM SECUNDADEIS- TUTTE LE OPERΑ/E.
TITANIA= ηρωΐδα του πρώην ιερέα και κατόπιν κριτικού τέχνης, καθηγητή, ακαδημαϊκού και ζωγράφου Johan Heinrich Fussli ή Τζον Χένρυ Φιούζελι                       ο οποίος γεννήθηκε το 1741 στην Ζυρίχη, το 1763 πήγε στο Λονδίνο και το 1770 στην Ιταλία ενώ επέστρεψε το 1778 στο Λονδίνο.  Βλ. και MENS AGITAT MOLEM.
TITULI ASIÆ MINORIS= «Τίτλοι της Μικράς Ασίας».
TIVOLI= αρχαία πόλη η οποία περιλαμβάβνει αρχιτεκτονική αντιγραφή                           της Ποικίλης Στοάς Αθηνών, του Λυκείου, του Πρυτανείου, της Κοιλάδας                      των Τεμπών, της Κοιλάδας Κανώβου Αιγύπτου. Συνδέεται με ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΑΔΡΙΑΝΟΥ και ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ρώμη και την ΠΥΛΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥ Αθηνών. Βλ. AGRIGENTO, SELINUNTE, PAESTUM, ROTONDA, VILLA D’ ESTE, PIAZZA D’ ORO.
TOGA= α) η «Τήβεννος» των αρχαίων Ελλήνων, β) το Ρωμαϊκό ένδυμα                               το οποίο ήταν η επίσημη περιβολή των ανωτάτων αξιωματούχων,                                 αποτελούσε το διακριτικό της τάξης των Πατρικίων και ήταν πορφυρό με χρυσή διακόσμηση για τους Αυτοκράτορες, χρυσοκέντητο για τους διακεκριμένους πολίτες, περιπόρφυρο για τους υπάτους, λευκό με πορφυρή ταινία για παιδιά                και άρχοντες γ) η εργασία για την κατάλληλη συσκευασία των φύλλων                           του καπνού σε δεμάτια.
TOGA VIRILIS= εσθήτα, χιτών, ένδυμα του ανδρός
ΤΟ KALON= λατινική απόδοση του ελληνικού ρητού για «ΤΟ ΚΑΛΟΝ».
TOLEDO= η αρχαία Ελληνική πόλη «Το Λυτό», στην Ισπανία.                                     Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Τάγου, είναι το κέντρο της Ισπανικής Εκκλησίας, η παλαιά Αυτοκρατορική Πρωτεύουσα της Ισπανίας και από το 1087 ως τα μέσα του 16ου αιώνος υπήρξε έδρα του Βασιλείου της Καστίλλης. Θεωρείται τόπος ιερέων και μοναχών. Το Τολέδο κατακτήθηκε από τον Χριστιανικό στρατό του Βασιλιά της Καστίλλης υπό τον Ελ Σιντ. Για την πόλη, λέγεται                                      ότι «όταν ο Θεός δημιούργησε τον ήλιο, τον τοποθέτησε πάνω από το Τολέδο,               του οποίου πρώτος βασιλιάς υπήρξε ο Αδάμ». Εκεί συγκεντρώθηκαν                            από τον Βασιλιά Αλφόνσο της Καστίλλης οι αστρονόμοι οι οποίοι εξέτασαν                 την ορθότητα του μοντέλου του Κλαυδίου Πτολεμαίου και εκπόνησαν το 1270                τους λεγομένους «ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΛΦΟΝΣΟΥ» (βλ οπωσδήποτε PICATRIX).            Στο Τολέδο βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Διαφανούς με τον βωμό LALTARE                                            DEL TRANSPARENTE που συνδέεται με την Μητρόπολη του Τολέδο                              (βλ. EXPOLIO) και με τoν βωμό SANTO DOMINGO EL ANTIGUO. Βλ. και CATEDRAL DEL TOLEDO, CATEDRAL SANTA CRUZ, CAPILLA DE SAN JUAN, SAN JUAN DE LOS REYES, PUERTA ANTIGUA DE BISAGRA, PUERTA NUEVA DE BISAGRA, MAESTRO DOMINGO, SANTO DOMINGO EL REAL, MUSEO                DE EL GRECO, CASA DEL GRECO, VEDUTA, L’ ESPOIR. Toledo υπάρχει                       και στο Oχάϊο των Η.Π.Α.: μάλιστα, ο Κυβερνήτης του Κολοράντο είναι κυβερνήτης της Λομβαρδίας!
TOLÉRANCE= «Ανεξιθρησκεία», «Ανοχή». Ο όρος προέρχεται από τον Τζων Λοκ, ο οποίος αποκαλείται «ο φιλόσοφος» και είναι ο θεμελιωτής του πραγματικού Διαφωτισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και του εμπειρισμού. Η θεωρία του                                    φέρει τον τίτλο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και είναι η θεωρία                                                της αντιπροσωπευτικής διακυβερνήσεως που ενώνεται με τo θεολογικό έργο του    το οποίο συντίθεται από το ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ,                                   τις 3 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ή 3 ΓΡΑΜΜΑΤΑ                                            ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ,  τις ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ και το κείμενο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ,                               ΩΣ ΠΑΡΕΔΟΘΗ ΕΝ ΤΑΙΣ ΓΡΑΦΑΙΣ ή ΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ                                      ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΓΡΑΦΗΝ. Σύμφωνα με τον Λοκ,                       είναι ορθώτερον να απορρίπτεται η ιδέα περί εμφύτου ιδέας του Θεού                            και να στηρίζεται η πίστη μας περί υπάρξεως Θεού εις «τα ορατά σημεία εξαιρετικής σοφίας και δυνάμεως» σε όλα τα έργα της Δημιουργίας. Τα έργα                της φύσεως σε όλες τους τις λεπτομέρειες προσφέρουν επαρκή μαρτυρία                  περί της υπάρξεως μιας θεότητος. Την ύπαρξη του Θεού αποδεικνύει                                     ο ανθρώπινος νους δια συλλογισμών. Τα διδάγματα του Χριστού είναι                              η ωραιοτέρα και φωτεινοτέρα ελπίδα της ανθρωπότητας. Αν κάτι μπορεί να είναι θεία αποκάλυψις, αυτή η αφήγηση και διδασκαλία φαίνεται πράγματι θεία. «Αποδεχόμενος τον Χριστό, αποδέχομαι την διδασκαλία του Χριστού                         όπου περιλαμβάνονται αυτά τα δόγματα». Ουδείς έχει το δικαίωμα να επιβάλλη στον άλλον τι θα πιστεύει. Το αίτημά του είναι Πλήρης Ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως και χωρισμός της Εκκλησίας από του Κράτους. Η Βασιλεία                       δεν υπάρχει «ελέω Θεού», και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αντιτάσσωνται                στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Η εκκλησία είναι μια θεληματική ένωση                           των ανθρώπων, για να λατρεύουν ελεύθερα σε δημόσιο χώρο τον Θεό,                       όπως κρίνουν αυτοί ότι είναι θεάρεστο και συμφέρον για την σωτηρία                             της ψυχής τους. Ούτε το κράτος ούτε άλλη οργάνωση δεν έχει το δικαίωμα                       να επιβάλλει με την βία ένα ορισμένο δόγμα ούτε έναν ορισμένο τρόπο λατρείας.                        Αυτή είναι η θεωρία της ανεξιθρησκείας, δηλαδή η ανοχή                                            απέναντι στις άλλες θρησκείες. Οι νόμοι οφείλουν να ασχολούνται μόνο                            με την διατήρηση της κοινωνικής τάξεως. Δικαιούνται να πλήττουν εκδηλώσεις στρεφόμενες κατά του κράτους αλλά δεν έχουν δικαιοδοσία επί της ψυχής                   των ανθρώπων. Καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να έχει εξουσία όπως εξαναγκάζη τους ανθρώπους να ενταχθούν σε αυτήν. Μόνο στους άθεους αρνείται                           το δικαίωμα της ελευθερίας θρησκευτικής συνειδήσεως διότι αυτοί δεν δύνανται         να δώσουν όρκο και, ως μη πιστεύοντες σε Θεό, οι λόγοι τους δεν είναι αξιόπιστοι επειδή δεν έχουν τον φόβο Θεού, και αποτελούν διαλυτικά στοιχεία της πολιτείας. Ομοίως αρνείται την ελευθερία στις μη ανεξιθρήσκους Καθολικές οργανώσεις.                 Οι περισσότερες θρησκείες ζητούσαν ανεξιθρησκεία εφ’ όσον ήσαν ανίσχυροι, αλλά την απηρνήθησαν ευθύς μόλις έγιναν ισχυροί. Οι διωγμοί πηγάζουν                      από τον πόθον της δυνάμεως και από τον φθόνον ο οποίος μεταμφιέζεται                        σε θρησκευτικό ζήλο. Οι διωγμοί δημιουργούν υποκριτές, η ελευθερία συνειδήσεως προάγει την γνώση και την κατάκτηση της αλήθειας. Πώς είναι δυνατόν                        ένας Χριστιανός να είναι διώκτης ενώ κηρύττει την ευσπλαχνία; Τίποτε δεν είναι ικανό να εξαναγκάσει τον άνθρωπο σε υποταγή σε οποιανδήποτε δύναμη                 επί της Γης χωρίς την συναίνεσή του. Αρχικά, ο Λοκ δεν αναγνώριζε την ελεύθερη βούληση παρά μόνον ως ελευθερία από εξωτερικούς εξαναγκασμούς.                                Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.                                                Ο άνθρωπος έχει αναφαίρετο το δικαίωμα της ζωής και της ιδιοκτησίας.                  Αυτά είναι τα φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία οφείλει να διασφαλίσει η πολιτική εξουσία, αντλώντας την δύναμή της από ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου που έχει υπογράψει με τον λαό. Οι άνθρωποι παραχωρούν στο κράτος την εξουσία, που απαιτείται, για να προστατέψει τα δικαιώματά τους. Ανάμεσα στον λαό και στους κυβερνήτες υπάρχει ένα είδος συμβολαίου, που δεν επιτρέπεται να το παραβούν οι δεύτεροι. Αυτή είναι η θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου.     Αν η πολιτική εξουσία δεν ακολουθεί αυτόν τον δρόμο, πρέπει να αντικαθίσταται και, στην περίπτωση αυτή, η ανυπακοή του πολίτη όχι μόνο δεν είναι ανήθικη, αλλά είναι και υποχρεωτική. Αν όμως το κράτος, αντί να προστατεύει                             τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα παραβιάζει, τότε αυτό δεν έχει λόγο να υπάρχει                                   και το συμβόλαιο, που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτό και στους πολίτες, διαλύεται                      και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επαναστατήσουν. Αυτό είναι το λεγόμενο δικαίωμα της αντιστάσεως. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ                                     ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ                             ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ.  Σύμφωνα            με την πολιτική θεωρία του, οι άνθρωποι έχουν απαράγραπτα φυσικά δικαιώματα: ζωής, ελευθερίας, περιουσίας. Όταν οι άνθρωποι συγκρότησαν κοινωνίες                        και όρισαν κυβερνήσεις, έδωσαν στις κυβερνήσεις εξουσία εκείνες                                     να προστατεύουν αυτά τα δικαιώματα. Είχε δηλαδή, κατά κάποιο νόημα, συναφθεί ανάμεσα στους αρχόμενους και τους άρχοντες ένα είδος συμφωνίας,           ένα «κοινωνικό συμβόλαιο». Αν μια κυβέρνηση δεν προστατεύει τα δικαιώματα     των πολιτών, τότε αυτοί έχουν το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα                                                  να την αντικαταστήσουν. Η θεωρία του Λοκ έδινε ένα σαφές επιχείρημα                         για το δικαίωμα αντίστασης και επανάστασης των λαών εναντίον των τυραννικών κυβερνήσεων. Το κράτος γεννιέται εκ της συγκαταθέσεως ελευθέρων ανθρώπων ζώντων εις ένα φυσικό καθεστώς. Με την βοήθεια της λογικής οι άνθρωποι ήλθον σε μιαν συμφωνία –συνήψαν ένα κοινωνικό συμβόλαιο– όπως υποτάξουν                      το ατομικό τους δικαίωμα να δικάζουν και να τιμωρούν όχι εις έναν βασιλέα                   αλλά εις μίαν κοινότητα ως σύνολο. Η κοινότητα, επομένως, είναι ο πραγματικός κυρίαρχος. Δια της ψήφου της πλειοψηφίας των μελών της εκλέγει έναν επικεφαλής                            της διοικήσεως ως εκτελεστή των θελήσεών της. Το πρόσωπο αυτό                             μπορεί να ονομαστεί βασιλεύς αλλά, όπως και κάθε άλλος πολίτης, υποχρεούται να πειθαρχή στους νόμους τους οποίους θεσπίζει η κοινότητα. Αν θελήση                            να τους παραβή ή να τους παρακάμψει δολίως, η κοινότητα δικαιούται                             να του αφαιρέσει την εξουσία την οποία του παραχώρησε. Η υπέρτατη αρχή                   σε ένα κράτος πρέπει να είναι η νομοθετική εξουσία. Το νομοθετικό σώμα πρέπει να εκλέγεται από την ανεπηρέαστη ψήφο του λαού και οι νόμοι να τιμωρούν αυστηρώς κάθε απόπειρα εξαγοράς των ψήφων των πολιτών ή των μελών                      του νομοθετικού σώματος. Ο Λοκ δεν δέχεται την θεωρία περί πολέμου                      πάντων κατά πάντων στην προκοινωνική κατάσταση. Το φυσικό κράτος δεν είναι                      ο πόλεμος του καθενός εναντίον όλων. Άτομο και ατομικά δικαιώματα υφίστανται και προ του καταρτισμού της πολιτείας. Η πολιτεία προήλθε εξ ελευθέρας                   αλλά σιωπηρής συμφωνίας των ατόμων προς άρση των αντιθέσεων                               χωρίς όμως τούτο να σημαίνει παραίτηση από των φυσικών δικαιωμάτων                      του ατόμου, μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δίκαιον                              της ιδιοκτησίας. Έργο της πολιτείας είναι κατά ταύτα η προάσπισις                              των φυσικών δικαιωμάτων των αποτελούντων αυτή πολιτών και η προαγωγή                                     της ευδαιμονίας των. Ο λαός οφείλη να υπακούη στον νόμο τον οποίον αυτός κατά πλειοψηφία θέτει. Αληθής ελευθερία είναι η υποταγή στον νόμο τούτο.                     Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ανατίθεται στον βασιλέα, ο οποίος υπόκειται                   στον υπό του λαού τιθέμενον νόμον. ΕΑΝ ΠΑΡΑΒΗ ΑΥΤΟΝ, Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟΝ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ, ΤΟΝ ΛΑΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ.  Ο βασιλέας δεν υφίσταται «ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ» αλλά «ΕΛΕΩ ΛΑΟΥ».                                          ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ                               ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. Η ιδιοκτησία φυσική και ιερή.                               Η διατήρηση της κοινωνικής τάξης και του πολιτισμού απαιτεί όπως η προστασία της ιδιοκτησίας είναι ο υπέρτατος σκοπός του κράτους. Η υπέρτατη αρχή                   δεν δύναται να αφαιρέση από οιονδήποτε άνθρωπο μέρος της ιδιοκτησίας του χωρίς την συγκατάθεσή του. Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΣ ΥΠΑΚΟΗΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ                                ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ Ή ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι θεμιτή η αντίσταση κατά των ηγεμόνων εκείνων οι οποίοι εκτρέπονται                             σε κατάχρηση της εξουσίας τους  και την χρησιμοποιούν για την καταστροφή                     και όχι για την διατήρηση της ιδιοκτησίας των υπηκόων τους. Μια από τις βασικές του σκέψεις, τέλος, ήταν πως η υπό των αισθήσεών μας αντιληπτή ύλη,                      ενδέχεται να είναι προικισμένη με την ικανότητα του σκέπτεσθαι.
TOLLE LEGE= πάρε και διάβασε
TOLLERE FILIUM= «Κίνηση Αποδοχής», η πράξη που έκανε ένας πατέρας                 της Ρώμης όταν γεννιόταν ένα παιδί και το εναπόθεταν στα πόδια του                             για να το αναγνωρίσει και να το νομιμοποιήσει. Ωστόσο, το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι η φράση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες εφαρμογές,              π.χ. το ρητό ET PUR SI MUOVE, τα ρητά περί Κίνησης των Πλανητών,                        με το ρητό του Αρχιμήδη περί κίνησης της Γης, τα ρητά περί Επανάστασης                     και σε σχέση με το FILIOQUE.
TONDO= Ελικοειδής σύνθεση σε κυκλική ζωγραφική επιφανείας.                           Ελικοειδής σύνθεση με κυκλικό σχήμα. Με την σπειροειδή κίνηση, μεταμορφώνεται σε Μανιερισμό (βλ. MANERISMUS) και με την περιστροφική κίνηση ή ένα σώμα              σε κίνηση σε FIGURA SERPENTINATA, «σπειρόβιο». Προσφέρει πανοραμική θέα ενός τοπίου. Είναι κυκλικός πίνακας με μορφή δίσκου όπου ξετυλίγεται η ταινία                                  με τις παραστάσεις όπως ο κύλιξ ή μια περγαμηνή. Στην τεχνική των Στρογγυλών πινάκων εξειδικεύθηκη ιδίως ο Μποτιτσέλλι. Πρόκειται συνήθως  για πορτραίτα              σε σχήμα στρογγυλού πλαισίου, τεχνική που χρονολογείται από την Ρωμαϊκή νομισματική παράδοση. Δηλώνει ιδιωτική χρήση του έργου. Το κυκλικό σχήμα στους ζωγράφους της Τοσκάνης χρησιμοποιείται συνήθως για την Προσκύνηση του Θείου Βρέφους (βλ. και την σημασία της έκφρασης DESCHI DA PARTO                 σε σχέση με τα σπάργανα των μωρών). Τα TONDO γίνονται και ανάγλυφα. Εξάλλου, το τραπέζι τοκετού του LORENZO MAGNIFICO –ως επένδυση γραφείων– βρίσκεται στο Μητρ. Μουσ. Νέας Υόρκης.  Για την ταύτιση του TONDO ως «μαγικού κύκλου» με τον κόσμο, την σφαίρα, την υδρόγειο είναι χαρακτηριστικό το έργο του François Morele το 1962 με θέμα «Sphere-Trames» στην Πινακοθήκη Τέχνης Νίκολι στην Πάρμα (αντιπροσωπευτικό της Ομάδας Έρευνας της Οπτικής Τέχνης-Groupe de Recherche dArt Visuel).                               TONDI καλείται περιοχή της Ιταλίας στο Μοντεφάλκο της Ούμβριας                         όπου βρίσκεται η εκκλησία SAN FORTUNATO. H έκφραση TONDO προέρχεται από το ROTONDO.
TONDO BARTOLINI= 12 έργα στην Αίθουσα Κυκλικών Πινάκων ή Αίθουσα Προμηθέως στο PALAZZO PITTI, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες της Τοσκάνης τον 15ο και 16ο αιώνα και ανήκουν στην συλλογή DESCHI DA PARTO.                   Πήραν την ονομασία τους από το κορυφαίο έργο του κύκλου –περίπου το 1452– από τον μοναχό Φιλίππο Λίπι ο οποίος το διάστημα 1452-7 εργάστηκε                        στο PRATO. Βλ. CARITA, LA CARITA, TONDO, SALA DEI TONDI και PRATO.
TONDO DONI= το TONDO DONI του Μιχαηλάγγελου στην UFFIZI, παράδειγμα NON FINITO. Λέγεται «Δίσκος DONI», γνωστός ως «ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»                      για χάρη του πλούσιου Φλωρεντίνου Angelo ή Agnolo Doni και της συζύγου του Magdalena Doni-Strozzi, έργο του 1503. Tο Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι αφενός συνδέεται με το TONDO PITTI –μέσω των Σιβυλλών                           και της επιγραφής MICHAELAGELUS BONAROTUS στην PIETÀ– και ότι επιπλέον συνδέεται με όλα τα έργα του Ραφαήλ: ΦΟΡΝΑΡΙΝΑ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ                                 ΜΕ ΤΟ ΠΕΠΛΟ, Η ΕΓΚΥΟΣ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΓΧΝΙΑΣ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΟΥΚΑ, Η ΣΤΕΨΗ                 ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ, Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΤΟΥ ΦΟΛΙΝΙΟ (1513) και το χαρακτηριστικό για το στυλ του NON FINITO έργο                                       Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (1517-1520), το οποίο ολοκληρώθηκε από τον Romano                     και αφενός μεν συνδέεται με το έργο του Μπραμάντε Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ, αφετέρου δε μετεφέρθη από το San Pietro in Montorio                            της Ρώμης στην Γαλλία αρχικά και το 1815 στο Βατικανό                                                  αλλά –μέσω της επιγραφής RAPHAEL URBINAS– συνδέεται με το έργο                           του Ραφαήλ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ και τα 3 έργα του Ραφαήλ                  με θέματα ΣΤΑΥΡΩΣΗ (στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου),                                     ΣΤΕΨΗ (στο Βατικανό) και ΑΝΑΣΤΑΣΗ (στο Μουσείο Τέχνης του Sao Paolo Βραζιλίας, έργο της περιόδου 1500-3). Βλ. πρωτίστως PALA ASUNTA-PALA                     DORO καθώς και την σύνδεση με TEMPIO MALATESTIANO, TEMPIO DELLA MAGNA MATER, DOMUS AUREA.
TONDO PITTI= γλυπτό έργο σε μάρμαρο του Μιχαηλάγγελου                                            προ του 1505. Βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Φλωρεντίας.                                               Φέρει την επιγραφή “LA VERGINE CON FIGLIO E.S. GIOVANNI”.                                                                       Βλ. PALAZZO PITTI αλλά πρωτίστως την σύνδεση της επιγραφής MICHAELAGELUS BONAROTUS στην PIETÀ με το TONDO DONI,                            τους ναούς TEMPIO MALATESTIANO και TEMPIO DELLA MAGNA MATER            και το δώμα της DOMUS AUREA.
TOPOI= «Τόποι», μοτίβα θεμάτων που επαναλαμβάνονται και αναπαράγονται πιστά από την Τέχνη. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. δίδει την ερμηνεία               ότι πρόκειται κυριολεκτικά για έναν ΤΟΠΟ που μπορεί να εντοπιστεί                                 –μέσα από μιαν κυκλική περιγραφή– και να βρεθεί το στίγμα του                                 με βάση γεωγραφικές συντεταγμένες ή και να μελετηθεί ως αντικείμενο                         με βάση κυκλικούς πίνακες που έχουν την μορφή σφαίρας ή πλανήτη όπως η Γη και να τοποθετηθούν σε χαρτί MILLIMETRE
TO PREPON= λατινική απόδοση του ελληνικού ρητού για «ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ»
TORQUETUM= χρονόμετρο, όργανο ναυσιπλοΐας της εποχής της Αναγεννήσεως το οποίο χρησιμοποιείται μαζί με την ΤΡΙΤΥΝ και την ΤΕΤΡΑΚΤΥΝ.
TORRAZO= o υψηλότερος Πύργος της Ιταλίας, 120 μ. στην Κρεμόνα.                              Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι συνδέεται με την Santa Maria                      del Cremone στην Φλωρεντία.
TORRE DE LA TRINIDAD= «Πύργος της Τριάδας» μεταφράζει το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. Πρόκειται για Πύργο 76 μ. στον Καθεδρικό Ναό                     Αγ. Ιακώβου της Κομποστέλλης, στον νότιο πρόναο (PUERTA                                         DE PLATEIRAS=Πύλη της Πλατυτέρας, μεταφράζει το Συμβούλιο Αντίστασης) όπου βρίσκεται και η είσοδος στο μοναστήρι (βλ. PUERTA DE LOS LEONES               στον CATEDRAL DEL TOLEDO και σύγκρινε με PATIO DE LOS LEONES                      σε ALCÁZAR-AL(H)A(M)BRA και τις 2 PUERTA ANTIGUA DE BISAGRA και PUERTA NUEVA DE BISAGRA στο TOLEDO και την PUERTA DEL SOL Μαδρίτης). Εκτιμάται ότι o TORRE DE LA TRINIDAD συνδέεται με την εκκλησία                               LA TRINIDAD αφενός και αφετέρου με HORREO, OBRADOIRO, IRIA FLAVIA και την PORTICO DE LA GLORIA. Υπεράνω όλων, το Συμβούλιο Αντίστασης            του Ο.Η.Ε θεωρεί ότι συνδέεται με το PALACIO DE LA TRINIDAD                              εντός του PRADO και με το MUSEO DE LA TRINIDAD της Μαδρίτης.
TORRE DE LA VELA= «Πύργος με το Βέλο(ς)», μεταφράζει το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. το όνομα του Πύργου που βρίσκεται στην Malaga Ισπανίας. Το Φρούριο της Malaga ανήκει στο ALCÁZAR και είναι Μαυριτανικό. Συνδέεται με την άμυνα της GRANADA.
TORRE DEL ORO= Πύργος Σεβίλλης στον οποίο αποθηκεύονταν οι Βασιλικοί Θησαυροί. Βλ. (LA) GIRALDA, ALCÁZAR, LA LANJA, SAN JUAN DE LOS REYES, CAPILLA DE SAN JUAN.
TORRE DELLOROLOGIO= ο Πύργος του Ωρολογιού στην πλατεία Αγ. Μάρκου Βενετίας, μετρά τις ώρες με βάση το 1496. To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι η πλάκα του Ωρολογιού αντιστοιχεί στις 24 ώρες του Κόσμου                      και αντικατοπτρίζει την υδρόγειο σφαίρα.
TORRENUOVA= VILLA TORRENUOVA = «Νέος Πύργος» μεταφράζει                            το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε το όνομα της Έπαυλης στην περιοχή TORRENUOVA της Ρώμης που έχει ψηφιδωτά του 330 π.Χ που ανακαλύφθηκαν το 1834. Βρίσκεται στην είσοδο της VILLA BORGHESE (στην οδό Καζιλίνα).                   Βλ. GALLERIA BORGHESE, BORGO NUOVO, PALAZZO BORGHESE, VILLA BORGHESE, PROSPECTIVA.
TORSO= αρχαίος κορμός & έργο του August Rodin.
TORSO BELVEDERE= Φρούριο του BELVEDERE στην Αυλή του Πάπα                            στο Βατικανό. Βρίσκεται στην CORTILE DELLE STATUE εντός του PALAZZO BELVEDERE εντός του PIO CLEMENTINO. Βλ. τις ανάλυσεις.
TOTA PULCHRA ES AMICA MEA ET MACULA NON EST IN TE= «Όλη καλή ει, πλησίον μου, και μώμος ουκ εστιν εν σοι», απόσπασμα από το «ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ» ή «ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΝΤΟΣ» στην Παλαιά Διαθήκη                           που αναφέρεται στην Άμωμο Σύλληψη της Παρθένου ή της Εκκλησίας
TOTIDEM VERBIS= με τόσο πολλές λέξεις
TOTIS VIRIBUS= με όλη του την δύναμη
TOTIUS ORBIS= «η αρχή της οικουμένης», ρητό του Κούρτιου
TOTO CAELO= με ισχύ που εκτείνεται σε όλη την ουράνια έκταση των ουρανών, εκ διαμέτρου. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει την δυνατότητα νομικής και θεολογικής χρήσης του ρητού
TOWNLEIANUS= κώδικας της «Ιλιάδος» στο Βρεττανικό Μουσείο. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι συνδέεται με τον «Αλεξανδρινό Κώδικα»               στο Βρεττανικό Μουσείο. Βλ. VENETUS και EX LIBRI CIVITATES ORBIS TERRARUM
TRADITIO LEGIS= σαρκοφάγος με τον Χριστό να παραδίδει τους Νόμους.                 Από την έρευνα του Συμβουλίου Αντίστασης του Ο.Η.Ε., προκύπτει ότι πρόκειται περί σαρκοφάγου του 4ου αιώνος μ.Χ. στο Μουσείο Λατερανού Ρώμης                            με τους φύλακες του Τάφου της Αναστάσεως! Βλ. PALAZZO NUOVO, DONATIO CONSTANTINI, TRADITIO LEGIS, SANTA MATER ECCLESIA,                                 UNAM SANCTAM.
TRADITORES= «Η Εκκλησία των προδοτών», χαρακτηρισμός για την Καθολική Εκκλησία από τα μέλη του κινήματος των Δονατιστών της Εκκλησίας της Αφρικής επειδή παρέδωσε τα ιερά βιβλία στις αρχές κατά τις διώξεις του Διοκλητιανού.
TRADUTTORE, TRADITORE= μεταφραστής ίσον προδότης
TRACTATUS= Πραγματεία
TRACTATUS DE ASTRONOMIA= έργο του Raimundo Lulio το οποίο εξηγεί                  γιατί υπάρχουν 7 πλανήτες και λέγεται ότι περιέχει ARS MEMORANDI.                             Βλ. τις αναφορές για το LIBER SEPTEM PLANETARUM (σε LIBER                                 AD MEMORIAM CONFIRMANDAM) καθώς και TRACTATUS NOVUS                       DE ASTRONOMIA. Επίσης, ARS RAYMUNDI και EXPLANATIO COMPENDIOSAQUE APPLICATIO ARTIS RAYMUNDI LULLI.
TRACTATUS NOVUS DE ASTRONOMIA= έργο του Raimundo Lulio                        (περιέχεται εξ ολοκλήρου στο έργο του G. Pirovanus DEFENSIO ASTRONOMIAE). Συνδέεται άμεσα με τα έργα του «ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ 7 ΠΛΑΝΗΤΩΝ»                                          και «ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ 7 ΧΑΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»                                    (και με το σύνολο των υπολοίπων έργων του, συνδυαστικά).                                           Βλ. LIBER SEPTEM PLANETARUM (σε LIBER AD MEMORIAM CONFIRMANDAM) καθώς και TRACTATUS DE ASTRONOMIA.                              Επίσης, ARS RAYMUNDI και EXPLANATIO COMPENDIOSAQUE APPLICATIO ARTIS RAYMUNDI LULLI.
TRACTATUS THEOLOGO-PHILOSOPHICUS= έργο του Robert Fludd το οποίο δημοσιεύθηκε στο Oppenheim, αφιερωμένο στην αδελφότητα των Rosicrucians.
TRAHIT SUA QUEMQUE VOLUPTAS»= ο όμοιος βρίσκει ευχαρίστηση                      κοντά στον όμοιό του. Ισοδυναμεί με το αρχαίο ελληνικό «ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ ΑΕΙ (ΠΕΛΑΖΕΙ) που πρέπει να συγκριθεί με το “SEMPER IDEM” αλλά ισοδυναμεί                  με το λατινικό SIMILIS SIMILI GAUDET.
TRAIT-DUNION=
Συμβόλαιο Ένωσης,                                   Γέφυρα Συνένωσης

TRANSEAT IN EXEMPLUM= αξίζει να το επιδείξουμε αυτό σε ένα παράδειγμα. Πολύ ωραία έκφραση και χρήσιμη σε γραπτά κείμενα.
TRATADO DE LA PINTURA= «Πραγματεία περί Ζωγραφικής» ή «Πραγματεία            για την Ζωγραφική», έργο του Leonardo το 1505. Στις πηγές του Συμβουλίου Αντίστασης του Ο.Η.Ε. αναφέρεται ως «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ».                             Βλ. SCIENZA DELLA PITTURA, CODEX ATLANTICUS, HOMO AD CIRCULUM, HOMO AD QUADRATUM, MONDE IDÉAL.
TRATTATO DE ABACΟ= «Πραγματεία του Υπολογιστή» μεταφράζει το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. το εγχειρίδιο το οποίο συνέγραψε το 1460                                     ο Pierro della Fransesca για την αριθμητική, την άλγεβρα και τα γεωμετρικά στερεά.  Επί των αναλογιών του Βιτρούβιου, Pierro della Fransesca έκανε έρευνα                         για την χρήση του φωτός στην απεικόνιση της πραγματικότητας                                    και στην απεικόνιση των αντικειμένων. Μετέφρασε σε εικόνες την αναζήτηση              των τέλειων αριθμητικών σχέσεων και της κλασσικής χρυσής τομής σε σχέση                            με την στερεομετρία και απεικόνισε τους στίχους των ΘΡΙΑΜΒΩΝ του Πετράρχη. Πέθανε στις 12/10/1492, την ημέρα ανακάλυψης της Αμερικής.                                          Βλ. ABACUS, LIBER ABACI, SUMMA DE ARITHMETICA, DE PROSPECTIVA PI(N)GENDI, DE QUINCQUE CORPORIBUS REGOLARIS, DE QUINQUE CORPORIBUS REGLARIBUS, CODEX URBINATUS LATINUS και ιδίως                  SACRA CONVERSAZIONE, LEGENDA SANCTORUM-LEGENDA AUREA.
TRATTATO DELL’ ARTE DELLA PITTURA, SCOLTURA ED ARCHITETTURA= «Πραγματεία για την Τέχνη της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής                                              και της Αρχιτεκτονικής», έργο του Giovanni-Paolo Lomazzo to 1584.
TRATTATO DI ARCHITETTURA= «Πραγματεία Αρχιτεκτονικής», χειρόγραφο έργο του Francesco di Giorgio Martini.
TRES FACIENT COLLEGIUM= «Τρία άτομα κάνουν σωματείο», Ρωμαϊκό Δίκαιο.          Η αρχή αυτή δέχεται πολλές ερμηνείες και έχει εφαρμογές που αξίζουν προσοχής
TRÉSOR = LI LIVRES DOU TRESOR= έργο του δασκάλου του Δάντη,                       Brunetto Latini (εκδόθηκε το 1948 στο Μπέρκλεϋ). O ίδιος έγραψε το έργο ETHICA DARISTOTELE, RIDOTTA, IN COMPENDIO DA SER BRUNETTO LATINI                  που δημοσιεύθηκε στην Λυών το 1568: περιλαμβάνει την ενότητα ETHICA                      από το έργο TRÉSOR στην Ιταλική καθώς και το έργο FIORE DI RETTORICA                με την ενότητα περί Μνήμης. Βλ. DE INVENTIONE, NUOVA RETTORICA                     και οπωσδήποτε CONSTAT IGITUR ARTIFIOSA MEMORIA EX LOCIS                           ET IMAGINIBUS σε σχέση με PALAZZO COMMUNALE/PUB(B)LICO,                               με τα ΗΘΙΚΑ έργα Αριστοτέλους και τα περιεχόμενα σε NAZIONALE.                  Πιθανόν, συνδέονται με την διδασκαλία του Bernardus de Lavinheta                               για την θεωρία του Lulio ή με τον Άγ. Βερνάρδο του Κλαιρβώ ή Κιαραβάλε.
TRIA JUNCTA IN UNO= τρία (ή) τρεις ενωμένοι (ή) ενωμένα σε ένα(ν).                            Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. διαβλέπει την σύνδεση του ρητού                              με την ΤΡΙΑΔΑ των Κλασσικών Κανόνων Δικαίου
TRIANGULUM= τρίγωνο εκ του οποίου προκύπτει ο «τριγωνισμός» (μέθοδος               που συνδυάζει τριγωνομετρία και τοπογραφία για την μέτρηση της γης): εξ ου               και η εύρεση της Χρυσής Τομής, η Γεωδαισία και ο ύμνος της Ελληνικής Ελευθερίας.
TRIBUNA= η έδρα των συλλογών UFFIZI, θεωρείται η «καρδιά» των συλλογών, κέντρο αλχημείας, σύμβολο του Μανιερισμού (βλ. MANERISMUS). Είναι ανοιχτή                                          προς την Ανατολική όψη (βλ. THEATRUM MEDICI) και εμπνευσμένη                             από το STUDIOLO του PALAZZO VECCHIO. Έχει 8γωνο ναΐσκο με χρυσό                       και πολύτιμα πετράδια και 8γωνική αίθουσα με θόλο από φίλντισι. Επεκτάθηκε αρχικά σε 10γωνο με Αίθουσα Γεωγραφικών Χαρτών όπου απεικονίζονται λεπτομερώς το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης και με Αίθουσα των Μαθηματικών με αστρονομικά και επιστημονικά όργανα της συλλογής των Μεδίκων                              και του Γαλιλαίου ενώ αργότερα έγινε 11γωνος με Αίθουσα όπλων, πανοπλιών               και σκηνές μαχών ή κονταρομαχιών. Σύμβουλοι για το κτίσμα                                        ήταν οι Baldinucci-Rosa (βλ. NOTIZIE DEPROFESSORI DEL DISEGNO-CAUSARUM COGNITIO-SALVATOR(E) ROSA-SALVADOR DALI                                   και το CABINETTO DEI DISEGNI DELLE STAMPE του THEATRUM MEDICI).                Ο κατάλογος των συλλογών της TRIBUNA 1605 και 1653 βρίσκεται σε UFFIZI.                       Στόχος της TRIBUNA είναι να παρουσιάσει –με έργα δίχως σειρά και ταξινόμηση– μιαν Αλληγορία για την Ιστορία των στοιχείων της Φύσης που μεταμορφώνονται σε Ομορφιά με τον Άνθρωπο ως Δημιουργό της και με έργα τέχνης ως σύμβολα    της γνώσης και πηγές έμπνευσης ενός νέου πολιτισμού. Συγκεντρώνει τα καλύτερα δείγματα των συλλογών των Μεδίκων. Βλ. SANTA MARIA NUOVA, VIA DEI MAGISTRATI, TONDO, SALA DEI TONDI.
TRIGINTA SIGILLΙ= έργο του Jordano Bruno το 1583 στο Λονδίνο.  Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι συνδέεται άμεσα με τα 30 αντικείμενα                       που συμβολίζονται με γράμματα του οπτικού αλφαβήτου στο έργο CONGESTORIUM ARTIFIOSAMEMORIAE του Romberch. Βλ. ακόμα                        ARS REMINISCENDI ET IN PHANTASTICO CAMPO EXARANDI, EXPLICATIO TRIGINTA SIGILLORUM, SIGILLUS SIGILLORUM, LAMPAS TRIGINTA STATUARUM, DIALOGHI ITALIANI.
TRINITA DEI MONDI= Σκάλα (SCALINATA DI TRINITA DEI MONDI)                      στο κέντρο της PIAZZA DI SPANIA Ρώμης, έργο στυλ ROCAIILE του De Sanctis στις αρχές του 1700. Στην κορυφή της, υπάρχει ο ναός TRINITA DEI MONDI, κατασκευασμένος με εντολή του Λουδοβίκου ΙΒ´ και με πρόσοψη του Μαντέρνο. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει: «Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»               ή «Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ». Βλ. πρωτίστως την διασύνδεση Λουδοβίκου ΙΒ´-Φραγκίσκου Α´-Λεονάρντο και μετά την αλληλουχία                              LA TRINITAD-TORRE DE LA TRINIDAD-PALACIO DE LA TRINITAD σε σχέση με το έργο DE TRINITATE/DE TRINITADE, το ρητό UNIS QUIPPE DEUS EST IPSA TRINITAS ET SIC UNUS DEUS QUOMODO UNUS CREATOR                                   και με το PALAZZO DELLE PROPAGANDA FIDE και ακόμα PLAZA DE ESPANA, SPECOLA VATICANA, PALAZZO MATTEI DI JOVE, PORTA DI SAN SPIRITO, VIA VENETO, AD SANCTOS, ACTA SANCTORUM, SANCTA SANCTORUM, LEGENDA SANCTORUM, UNAM SANCTAM.
TRINUMMUS= έργο του Πλαύτου
TRIUMVIRATE= Τριανδρία
TRIVIUM= εν τριόδω, σημείο συνάντησης 3 οδών, τρίοδος. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει ότι πρόκειται για την ΤΡΙΑΔΑ Γραμματική-Λογική-Ρητορική εκ των 7 Τεχνών. Ορισμένες φορές η Λογική αντικαθίσταται               από την Διαλεκτική. Επίσης, η Γραμματική και η Ρητορική ενώνονται μερικές φορές με την Ιστορία, την Φιλολογία και την Ηθική Φιλοσοφία για να αποτελέσουν                  τις Ανθρωπιστικές Σπουδές της Αναγεννήσεως (STUDIA HUMANITATIS), δηλαδή ένα σύνολο γνώσεων που απομονώνει τις Θετικές Επιστήμες της απολύτου ακρίβειας για να δώσει έμφαση στην γενικότερη αλλά εξειδικευμένη                             Παιδεία της Ζωής του Κόσμου ώστε αυτή να μην είναι αποκλειστική για ορισμένες τάξεις αλλά να είναι κοινή για όλους (παράδειγμα, το Θετικιστικό Σύστημα                      του Auguste Comte, βλ. SYSTÈME DE POLITIQUE POSITIVE). Σήμερα, Ανθρωπιστικές Επιστήμες θεωρούνται Ιστορία, Λογοτεχνία, Ρητορική και Ηθική.                                              Πρόμαχος του TRIVIUM ήταν ο Ermolao Barbaro. Σύγκρινε με QUADRIVIUM               και με ΤΡΙΑΔΑ Κλασσικών Κανόνων Δικαίου. Παράλληλα, σημειώνεται                             ότι στην Αρχαία Ρώμη λατρευόταν η ΤΡΙΑΔΑ του Καπιτωλίου (JUPITER, JUNO, MINERVA). Στην νομοθεσία Κλεισθένη, ΤΡΙΤΤΥΣ ονομάζεται το κάθε 1 από τα 10 τμήματα στα οποία χωρίστηκε σε 3 περιοχές το «Κλεινόν Άστυ»  και το οποίο                     –μαζί με άλλα 2 ανά περιοχή – σχημάτιζε ΦΥΛΗ.  Σημαίνει, ωστόσο,                                 και το σημείο ένωσης 3 πόλεων (π.χ. Ρώμης-Κωνσταντινούπολης-Νίκαιας)                                               για την δημιουργία 4ης (π.χ. Τροίας).
TRIVULZIANA= βιβλιοθήκη του Μιλάνου η οποία συγκεντρώνει τα έργα                        του Giordano Bruno.
TROIA FUIT= η Τροία υπήρξε κάποτε… Σύγκρινε με «FUIT ILIUM» και «FUIMUS TROES»
TROS TYRIUSQUE MIHΙ NULLO DISCRIMINE AGETUR= «καμιά διαφορά μεταξύ Τρώων-Τυρίων δεν θα υπάρξει, κατά την γνώμη μου». Λογοπαίγνιο                                    με την σύνδεση «τρώω» και «τυρί», Τρώων-Τυρίων
TUILERIES= το Ανάκτορο του Κεραμεικού στο Παρίσι. Υπέστη πλήγμα                        από πυρκαϊά και κάηκε αλλά και λεηλατήθηκε το 1871. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί δεδομένη την σχέση του Ανακτόρου με τον Κεραμεικό Αθηνών                                     αλλά και την δόμηση των συγκροτημάτων γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Επιπλέον, το Ανάκτορο Κεραμεικού συνδέεται με το Λούβρο                   ως προς την συγκρότηση γύρω από τα πρότυπα έργα της Ιταλικής Αναγέννησης (μέσω CAROUSEL, ETOILE) καθώς και μέσω του έργου του Carlo Carra.                       Βλ. LA VOCE, PITTURA METAFISICA, LOUVRE, VERSAILLES και COMMUNE.
TU NE CEDE MALIS= μην ενδίδεις στο κακό, στο πονηρό
TUNICA= ο χιτών των Ρωμαίων
TU PATRONA HUMANI GENERIS TU AFFLICTIS MEDICA SINGULARIS= επιγραφή σε βιβλίο που κρατά ο Αγ. Βερνάρδος του Κλαιρβώ (ή Κιαραβάλε)                στον πίνακα Η ΙΕΡΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ του Φιλιππίνο Λίππι (που φιλοτεχνήθηκε                 για την SALA DEGLI OTTO DI PRATICA, Αγία Τράπεζα του παρεκκλησίου                του Αγ. Βερνάρδου, η οποία σήμερα είναι η SALA DEI DUECENTO, Αίθουσα              του 13ου αιώνος, 1200-1300 στο PALAZZO DELLA SIGNORIA) με τον πίνακα σήμερα σε UFFIZI. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει:                       «ΕΣΥ ΜΟΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ               ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ/ΜΗΔΙΚΩΝ», θεωρώντας την πρόταση συμπλήρωμα-απόκριση στα ρητά του Αποστόλου Παύλου στις ΠΡΑΞΕΙΣ ΙΖ´, 24:                                               «Ο ΘΕΟΣ Ο ΠΟΙΗΣΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΝ ΑΥΤΩ,                        ΟΥΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΑΡΧΩΝ ΟΥΚ ΕΝ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΙΣ ΝΑΟΙΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙ, ΟΥΔΕ ΥΠΟ ΧΕΙΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΠΡΟΣΔΕΟΜΕΝΟΣ ΤΙΝΟΣ».   Βλ. SACRA CONVERSAZIONE, ASUNTO MÍSTICO, AGNUS DEI, PAOLO UGELLI OPUS-IOANNES ACUTUS EQUES BRITTANICUS DUX ET REI MILITARIS: PAULI UGELI OPUS-IN HONOREM PRINCIPIS      APOST. PAULUS V BURGHESIUS ROMANUS.

TURPES PERSONAE= «αποκλεισμός από υπηρεσίες αρετής και ευπρέπειας                           ή υϊοθεσίας των στιγματισμένων προσώπων ή όσων ασκούν αποκρουστικό επάγγελμα σύμφωνα με το Ρωμαϊκό Δίκαιο». Αυτό αναφέρει η τυπική ερμηνεία              και δεν υπάρχει λόγος το Συμβούλιο Αντίστασης να την αλλάξει. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτή η τυπική ερμηνεία αποκλείει ακριβώς όλους τους νομικούς!                               Προφανώς, συνδέεται και με την Ταρπήϊα Πέτρα, τόπο καταστροφής των ιερών και των βωμών της θρησκείας από τον Ταρκύνιο πριν την αποπομπή του.                   Στην Ελλάδα, οι «Τραχίνιες Πέτρες» βρίσκονται στην αρχαία πόλη Τραχίς                      με βασιλιά τον Κήυκα στον Γοργοπόταμο μεταξύ Οίτης-Μπράλλου: είναι η περιοχή όπου ο Ξέρξης παρακολούθησε την μάχη των Θερμοπυλών, η περιοχή καταγωγής του Εφιάλτη και η μυστική είσοδος των Θερμοπυλών.

TUTTA LA PITTURA DEL BOTTICELLI= «ΟΛΗ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ                                  ΤΟΥ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΛΙ», 2 τόμοι του έργου του R. Salvini το 1958, έκδοση                        σε Μιλάνο. Βλ. LA PITTURA FLAMMINGA
TUTTE LE OPERΑ/E= έργο με εισαγωγή του συγγραφέα Ludovico ή Lodovico Dolce στην έκδοση της Βενετίας το 1552 του συνόλου της συλλογής των έργων              του Giulio Delminio Camillo.  Περιέχει τα έργα του Camillo                                   LETTERA DEL RIVOLGIMENTO DELLUOMO A DIO                                        («ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ/ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ/ΣΤΟΝ ΘΕΟ»)-“DISCORSO DI M. GIULIO CAMILLO SOPRA HERMOGENE                                              «ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. GIULIO CAMILLO ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ»                          DISCORSO IN MATERIA DEL SUO THEATRO                                                       («ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ»).                                                                    Τα έργα αναφέρονται κυρίως στις ιδιότητες του φωτός και στις θεϊκές αναλογίες των αγαλμάτων τα οποία εμψυχώνονται από πνεύματα αγγέλων μέσω αρμονίας. Βλ. πρωτίστως HEBDOMADES, DE SEPTEM SECUNDADEIS, STEGANOGRAPHIA, TIPOCOSMIA. Κατόπιν, δες αφενός LIDEA                                  DEL THEATRO, LIDEA DELLELOQUENZA, LIDEA DELLIMITAZIONE,                  DE LIMITATION, THÉÂTRE DU MONDE σε THEATRUM MUNDI, DECAMERON(E), DIALOGHI DE(GLI ASOLANI), ISEUM CAMPENSE, LA VILLA και αφετέρου τις συνδέσεις με τα έργα Dolce-Τισιανού-Pacioli.
TYPUS ORBIS TERRARUM= χάρτης του Ολλανδού γεωγράφου Αβραάμ Ορτέλιους το 1564 με βάση την σφαιρικότητα της γης και τα ρητά του Κικέρωνος. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. συνδέει το όνομα ΟΡΤΕΛΙΟΥΣ                         με την εξεύρεση χρυσού ενώ μεταφράζει τον τίτλο του χάρτη «ΤΥΠΟΣ                           ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ» με την έννοια ότι κάθε πλανήτης αποτελεί            νέα γη. Για τον Ortelius, βλ. και THEATRUM ORBIS TERRARUM.
TYPUS VITAE HUMANAE EX TABULA CEBETIS= «Τύπος της Ανθρώπινης Ζωής εκ του Πίνακος του Κύβη», έργο του DOMINICUS LAPSONIUS από την πόλη Μπρυζ του Βελγίου το 1612. Βλ. DOMINICUS LAMPSONIUS, PICTORUM ALIQUOT CELEBRIUM & PICTORUM ALIQUOT CELEBRIUM GERMANIAE INFERIORIS EFFIGI. Το θέμα συνδέεται με τους πίνακες του Ολλανδού Hogarth που ίδρυσε την Νέα Αγγλική Ζωγραφική και με την μελέτη «ΟΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΛΙ» του Ernst Gombrich. Βλ. «ICONES SYMBOLICAE», «DISCORSI MORALI SU LA TAVOLA DI CEBETE TEBANO» και «TABULA CEBETIS».
UBER RIMA FIDES= «η πλέον τέλεια και υπεράφθονη καλή πίστη», αναφέρει                 η τυπική μετάφραση, Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. κρίνει ότι πρέπει                   να μεταφράζεται –όχι υπεράνω χρημάτων– αλλά «υπεράνω ρημάτων η πίστη»
UBI BENE, IBI PATRIA= όπου καλά, εκεί είναι η Πατρίδα. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι η ρήση αυτή πρέπει να συνδυάζεται με το ρητό του Ρήγα: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
UBI CHRISTUS, IBI ECCLESIA= «ΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΕΚΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», επικεφαλίδα στο βιβλίο «Ιστορία του Δόγματος» που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1869, έργο του ειδικού ιστορικού του Χριστιανισμού E. de Pressens.  Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι από την λέξη αυτή «ubi» προέρχεται η θεωρία της «πανταχού παρουσίας» απανταχού της γης, κατά τον ίδιο χρόνο                                 και την ίδια στιγμή καθώς και η πίστη στην σωματική παρουσία του Χριστού παντού –και, ιδίως, στο μυστήριο της Ευχαριστίας. Σημειώνεται ότι το 1869                       έγινε η τομή του ισθμού του Σουέζ και η κατασκευή της διώρυγας που ενώνει                      την Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Η διώρυγα της Κορίνθου εγκαινιάστηκε επίσης το 1869 και ολοκληρώθηκε το 1893. Βλ. MUSEO MARES και CORPUS CHRISTI.
UBI LIBERTAS, IBI PATRIA= όπου υπάρχει ελευθερία, ιδού η Πατρίδα

UBI JUS INCERTUM, ΙΒΙ JUS NULLUM= «όπου ο νόμος αβέβαιος,                                  εκεί δεν υφίσταται ουδείς νόμος». Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί            ότι πρόκειται για το κορυφαίο ρητό εξ όλων όσων εντόπισε και ανέλυσε η έρευνα στην εργασία αυτή. Πρέπει όλοι οι νομικοί και διπλωμάτες να το καταγράψουν               για να κατανοήσουν την νομική πλάνη στην οποία βρίσκονται.

UBI NULLAM NATURAM ESSE, NULLA EST DIVERSITAS VOLUNTATUM= «όπου καμία διαφορά δεν υπάρχει στην φύση απανταχού, εκεί δεν υπάρχει                   και καμία διαφορά θελημάτων», το ρητό ανήκει στον Άγ. Αυγουστίνο
UBIQUE= απανταχού
UBIQUE PATRIAM REMINISCI= «ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΝ ΜΝΗΣΤΕΙΝ»
UBI SUPRA= «όπερ ανεφέρθη πρότερον».
UBU IMPERATOR= πίνακας του Μαξ Έρνστ στο Λούβρο με θέμα την λεγόμενη ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ ΤΟΥ ΙΜΠΟΥ. Στηρίζεται στην θεματολογία του συγγραφέα Αλφρέντ Ζαρρύ στις αρχές του 20ου αιώνος. Βλ. MUSEO DELLE ANTICHITÀ EGIZIE.
UBU PERE ET FILS= έργο του Μαξ Ερνστ. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει «ΟΠΟΥ Ο ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ Ο ΥΪΟΣ». Βλ. UBU IMPERATOR.
UFFIZI= το μεγαλύτερο μουσείο της Φλωρεντίας –Οικουμενικό Σύμβολο                        όλων των ιστορικών και καλλιτεχνικών μορφών του πολιτισμού– με θέα                        στο Φρούριο του BELVEDERE. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει: «Η ΦΥΣΗ» και το συνδέει με τον Κόσμο αλλά η λέξη UFFIZI σημαίνει                 «προσφορά υπηρεσιών». Είναι το πρώτο Μουσείο –οργανικό και καλλιτεχνικό συγκρότημα– Διαλόγου ανάμεσα στην Τέχνη και στον Άνθρωπο                                         (βλ. SACRA CONVERSAZIONE). Κτίριο των τελών του 16ου αιώνος                             για την διοίκηση του Κράτους της εποχής του COSIMO A´. Άνοιξε το 1581                     και βασίστηκε στην Αρχαία Πινακοθήκη Φλωρεντίας που παρουσίαζε θέματα σχετικά με την Ιστορία. Κτίστηκε κοντά στο PALAZZO DELLA SIGNORIA                        –συγκεκριμένα, καταλαμβάνει τις 3 πλευρές (βλ.TRIBUNA) μιας προέκτασης                 της PIAZZA VECCHIO στον ποταμό Άρνο ανάμεσα σε PALAZZO VECCHIO-LOGGIA DELLA SIGNORIA– και περιέχει τα γραφεία και τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Αποτελεί συλλογή των θεμελιωδών έργων της ζωγραφικής  τέχνης της Αναγεννήσεως. Περιέχει Πινακοθήκη Αυτοπροσωπογραφιών. Ακόμα, περιέχει την ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΑΓΓΕΛΟΥ καθώς και την φωτεινή και μεγαλοπρεπή ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΙΟΒΗΣ: Σύμβολο                           του Νεοκλασσικισμού με γλυπτά τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1574                                     από τον Bernardo Buontalenti (1531-1608). Στην συλλογή ανήκει το γλυπτό αντίγραφο αρχαίου αγάλματος του 1ου αιώνος π.Χ. από μάρμαρο                                      με τίτλο ΑΠΑΚΑΝΘΙΖΟΜΕΝΟΣ που συμβολίζει τον αγκάθινο στέφανο.                           Οι κατάλογοι της UFFIZI  περιέχουν τα έργα τέχνης των ετών 1589-1634 και 1956. Επιπλέον, στο τέλος του Ανατολικού διαδρόμου βρίσκεται η ΑΙΘΟΥΣΑ                      ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΩΝ ή ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ή ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ (DELLA SIGNORIA), δηλαδή της Αρχιδούκισσας Χριστίνας της Λωρραίνης: διαμορφώθηκε σε οβάλ δωμάτιο από τον αρχιτέκτονα Zanobi del Rosso                            και από τον ζωγράφο Filippo Lucci για να φιλοξενεί την έκθεση κοσμημάτων, καμεών και χαραγμένων πολύτιμων λίθων της συλλογής των Μεδίκων τοποθετημένων περιμετρικά. Τα Μυστικά Αρχεία του Μεγάρου PITTI του 1773 βρίσκονται στην SANTA MARIA NUOVA. Την συλλογή έργων τέχνης κληροδότησαν στα αρχεία του Κράτους της Τοσκάνης οι Μέδικοι τον 18ο αιώνα: αυτή οργανώθηκε το 1781 από τον Πέτρο Λεοπόλδο (1747-1792)                                          PETRUS LEOPOLDUS AUSTRIA AD VERBIS SUAE DECUS                                                   ET AD INCREMENTA ARTIUM OPRIMARUM MUSEUM MEDICEUM                 OPERIBUS AMPLIATIS CORPSQUE AUCTIS ORDINANDUM ET SPLENDIDIORE CULTU EXORDAND CURAVIT πρωτίστως και σε σύνδεση με MED. PETRI                     F. COSMI και CARREGI, VILLA CARREGI, ACCADEMIA DI CARREGI, MONTECAVALLO– ο οποίος έκλεισε τα μοναστήρια και τα θρησκευτικά ιδρύματα και τα ενέταξε στην συλλογή των πινάκων αλλά κατέστρεψε την λεγόμενη «σφαιρική πολυμορφία» (βλ. ARS NOVA), αν και στην οροφή της βρίσκεται                         Η ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΗ ΦΗΜΗ και συνδέεται με ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ                              ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ στην ανατολική πτέρυγα από το 1585 (βλ. THEATRUM MEDICI, MUSEUM MEDICEUM, NOTIZIE DE’ PROFESSORI DEL DISEGNO,                               SERIE GIOVIANA, TRIBUNA). Η Συμφωνία κληρονομιάς/κληροδότησης                     της συλλογής των Μεδίκων στην πόλη της Φλωρεντίας επικυρώθηκε το  1743                 για χάρη του Εκλέκτορος του Παλατινάτου –για τον θεσμό του ηγεμόνος,                      όχι για το πρόσωπό του–  υπό όρους συμφωνίας με τον νέο ηγεμόνα του Οίκου         της Λοραίννης από όπου προέρχεται. Για το θέμα της συμφωνίας,                                        δες VILLA DI POGGIO IMPERIALE σε συνδυασμό με το έργο LE VITE DE PIU ECCELENTI PITTORI, SCULTORI, E ARCHITETTORI. Τα σχέδια, επίσης, προέβλεπαν ότι η UFFIZI επρόκειτο να εξελιχθεί σε Διεθνές Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσω του ανοίγματος του PALAZZO PITTI και του CORRIDOI του Vasari                       (βλ. την ανάλυση σε PALA DORO-THEATRUM MEDICI περί Ανατολικής όψεως).               Αρχικά, η UFFIZI ήταν έδρα των 13 Ανωτάτων Δικαστηρίων με Άβατο                              (το θέμα συνδέεται με την ορθή ερμηνεία των 3 εκφράσεων DIES NE FASTUS,     DIES NON, DIES FAUSTUS και το νομικό καθεστώς του PALAZZO VECCHIO). Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες του 1791 για ανταλλαγές της συλλογής UFFIZI                  με τα έργα τέχνης των συλλογών PITTI-WIEN υπεγράφησαν το 1821.                             To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. συνδέει την ερμηνεία της λέξης UFFIZI                  με τον Ορφέα, τις θεωρίες Ficinus, την φύση και την «Θεού Φύση».                                        Βλ. PHOENIX: FELIX και BELLA GERANT ALII, TU, FELIX AUSTRIA, NUBE.                           

ULTIMA RATIO= η έσχατη λογική, το έσχατο μέσο. Το ρητό χρησιμοποιείται στην πολεμική                               και στην διπλωματία για να χαρακτηρίσει                           τις επιλογές των κρατών σε θέματα άμυνας                            ή επίθεσης ή για να δηλώσει επιλογές που πρέπει                                   να αποφευχθούν και να αποτελούν την τελευταία λύση σε ώρα εσχάτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται                 και εκ των υστέρων για να δικαιολογήσει                               τις επιλογές που τελικά έγιναν.                                                Βλ. και την έκφραση «VULNERANT OMNES, ULTIMA NECAT» με την νομική έννοια                                 ότι «όλες οι λογικές πληγώνουν και τραυματίζουν, μόνον η εσχάτη, η απόλυτη λογική σκοτώνει»                         και σε συνδυασμό με τα ρητά του Χριστού                           ότι «το γράμμα του νόμου σκοτώνει,                                      το πνεύμα αναζωογονεί»

ULTIMA RATIO REGUM= η τελευταία λέξη των βασιλέων, το τελευταίο μέσο                και επιχείρημα (ή, όντως,) η τελευταία λέξη πριν τον θάνατο.                                        Σύγκρινε με το «ULTIMA RATIO» και το «MORS ULTIMA RATIO»
ULTIMATUM= η έσχατη αξίωση, το έσχατο αξίωμα, τελεσίγραφο.
Διπλωματικό έγγραφο με το οποίο ένα κράτος διαβιβάζει                       σε ένα άλλο αξιώσεις που η απόρριψή τους έχει ως συνέπεια                      την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ή τον πόλεμο.
Διαφέρει ως προς το MEMORANDUM διότι το MEMORANDUM υπενθυμίζει όρους και ρήτρες για την υπογραφή συνθηκών                       και πρωτοκόλλων ενώ το ULTIMATUM είναι η τελευταία προειδοποίηση για την ικανοποίηση των σχετικών αξιώσεων.
ULTIMUS ROMANORUM= o τελευταίος των Ρωμανών Αυτοκρατόρων.                         Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. επισημαίνει ότι η δυναστεία των Ρωμανών αποτελείται από την ΤΕΤΡΑΔΑ Αυτοκρατόρων: Ρωμανός ο Λεκαπηνός, Ρωμανός το Παιδίον, Ρωμανός ο Αργυρός και Ρωμανός ο Διογένης. Βλ. και FORUM ROMANUM, PAX ROMANA, ROMANA FIDES, IMPERUM ROMANUM.
ULTORIS= ο Ναός του Άρεως στην Ρώμη.
ULTRA LICITUM= πέραν των επιτρεπομένων ορίων

ULTRA VIRES= «δεν ανήκει εντός του νόμου», αναφέρει η τυπική μετάφραση.              Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει ότι το πνεύμα του ρητού σηματοδοτεί «υπερβαίνουσα αυθεντία». Άρα, συμπεραίνει, δύναται                                 να καταργήσει εσσαεί κάθε νόμο και δικαστική κρίση ενώπιον του ατόμου.
Εξάλλου, το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. προσθέτει ότι η έκφραση σημαίνει                 κατά κυριολεξίαν: «ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΔΡΑΣ».

UMILIATI= «οι Ταπεινοί», θρησκευτική κοινότητα του 12ου αιώνος                              στην Πινακοθήκη Μπρέρα του Μιλάνο με λαϊκά στοιχεία που προσέβλεπαν                         σε μιαν μορφή Χριστιανισμού που να πλησιάζει τις αποστολικές του καταβολές. Τηρούσαν την αγνότητα και ζούσαν από τους καρπούς της εργασίας τους                     ως υφαντές ή νηματουργοί, δέχονταν κληρικούς και είχαν επικεφαλής ΜAGISTER. Η κοινότητα διαλύθηκε από τον Πάπα Πίο Ε´ με Βούλα την 7/2/1571                           (το θέμα συνδέεται με τα αρχεία του Jordano Bruno, βλ. DE MAGIA, FILIOQUE).              H Εκκλησία έδωσε τα κτίρια της κοινότητας στο τάγμα των Ιησουϊτών                                 οι οποίοι τα μετέτρεψαν σε Πανεπιστήμιο και Αστεροσκοπείο                                           που –μετά την διάλυση του τάγματος το 1773– πέρασαν στο κράτος,                              μαζί με την Βιβλιοθήκη BIBLIOTECA NAZIONALE BRAIDENSE                             και τις συλλογές των Βουρβώνων στην Νεάπολη. Επίσης, η έρευνα στα αρχεία δείχνει ότι HUMILIATI ονομάζονται τα μέλη του Τάγματος των Ταπεινών                     στην Φλωρεντία. Βλ. PREMIER PEINTRE, ANTIQUARIUM, DONAZIONE JESI      και AQUA VIVA.
UMPLICIUS URBIS= κυκλική βάση (δίπλα στην Αψίδα του Σεπτιμίου Σεβήρου                του 203) η οποία δείχνει το κέντρο της πόλης. To Συμβούλιο Αντίστασης                      του Ο.Η.Ε. θέτει υπ’ όψιν του αναγνώστη την ονοματολογική σχέση                                  με το έργο του Ιάμβλιχου. Βλ. SEPTIZONIUM, DOMUS SEVERIANA,                         ABU SIMBEL, ESPINARIO, LABOREMUS.
UNAM SANCTAM= εγκύκλιος Βούλα του Πάπα το 1302 η οποία επικυρώθηκε                   το 1515 από την Σύνοδο του Λατερανού και από τον Πάπα Bonifacio VII                      (η Βούλα επισφραγίζει την υπεροχή του Πάπα επί της κοσμικής εξουσίας                      και συνδέεται με το Ιωβηλαίο του 1300 και την μεταφορά της έδρας                              του Βατικανού στην Αβινιόν από τον Πάπα Κλήμη Ε´ το διάστημα 1302-1377).                Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει «(ΕΙΣ) ΜΙΑΝ ΑΓΙΑ, (ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ)». Βλ. PALAZZO NUOVO, NAVICELLA, DONATIO CONSTANTINI, TRADITIO LEGIS, CASSIS DE DIJON, MAGNA CHARTA LIBERTATUM, FILIOQUE.

UNA VOCE= με μιαν φωνή, ομοφώνως. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι πρόκειται για μιαν από τις ωραιότερες εκφράσεις που πρέπει                           να χρησιμοποιούνται για τις συνόδους και τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις εξεύρεσης λύσης σε προβλήματα και για λήψεις αποφάσεων, ειδικά αυτές της Ε.Κ.

UNGUIBUS ET ROSTO= με νύχια και ράμφος. Το Συμβούλιο Αντίστασης                      του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι το ρητό σημαίνει «υπεράσπιση του εαυτού με κάθε δύναμη και μέσο». Σημειώνεται ότι στην θρησκεία της Αιγύπτου, ο Θεός κρατά με τα νύχια τα σύμβολα της αιωνιότητος.
UNGUIBUS ET ROSTRO= με δόντια και νύχια. Ισχύει το ίδιο. Βλ. τα ρητά                           AD UNGUEM, AD UNGUEM FACTUS, HOMO FACTUS AD UNGUEM,                        EX UNGUE LEONEM, DE TENERO UNGUI, UNGUIBUS ET ROSTO,                              AB INCUNABILIS, EXPEDE HERCULEM και σε συνδυασμό με την εντολή Ορατίου «VOS EXEMPLATIA GRAECA NOCTURNA VERSATE MANU, VERSATE DIURNA»
UNICUM= αρχαίο, ξύλινο ομοίωμα θεότητας
UNITÉ DE HABITATION= μοντέλο του αρχιτέκτονα Le Corbusier με την μορφή ενιαίου Συγκροτήματος Κατοικιών το χρονικό διάστημα 1957-8.                                      Ο Le Corbusier βασίστηκε στα σχέδια Κάλντερ-Μπρανκούτσι-Ντυσάν                               και είναι αυτός ο οποίος πρότεινε την δημιουργία του Κέντρου Pompidou.                           To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι η έκφραση σημαίνει ειδικότερα έναν τόπο Ένωσης και ενοποίησης οίκων για άτομα με ίδια νοοτροπία, αντίληψη, επάγγελμα ή τέχνη αλλά και την συγκατοίκηση ή συμβίωσή τους σε κοινότητα.                     Βλ. MONTPARNASSE, RUCHE, PIANO NOBILE, LE MODULOR, NON FINITO,                 L’ ESPRIT NOUVEAU.
UNO ANIMO= με μιαν ψυχή, με έναν νου, με ένα πνεύμα. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. θεωρεί                                 ότι η έκφραση αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται                            σε πολιτικές λήψεις αποφάσεων, διπλωματικές συνόδους και νομικές κρίσεις μαζί με τα υπόλοιπα αξιοποιητέα ρητά

UNIS QUIPPE DEUS EST IPSA TRINITAS ET SIC UNUS DEUS QUOMODO UNUS CREATOR= «ένας ενιαίος εκ φύσεως Θεός είναι αφ’ εαυτού Τριαδικός                            και ασφαλώς ένας Θεός, ένας δημιουργός του κόσμου τούτου», το ρητό ανήκει στον Άγ. Αυγουστίνο.
UNIVERSALIS PHILOSOPHIAE SEU METAPHYSICARUM RERUM,                            IUXTA PROPRIA DOGMATA= METAPHYSICA = έργο του Tommaso Campanella το οποίο δημοσιεύθηκε το 1638 στο Παρίσι σε 18 τόμους. Στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο έργο του Marsilius Ficinus DE VITA COELITUS COMPARANDA για το οποίο παρέχει πλήρη ανάλυση (όπως και για την φιλοσοφία των Ιάμβλιχου, Πορφύριου, Πρόκλου) καθώς και των κειμένων των HERMETICA και τα αποδίδει όλα                   στον Ερμή Τρισμέγιστο. Βλ. οπωσδήποτε DEL SENSO DELLE COSE E DELLA MAGIA του Campanella αλλά πρωτίστως την σημασία της σύνδεσης με το έργο    DE SOLE του Ficinus και με τις  RETORICA-NOVA DE UNIVERSIS PHILOSOPHIA του Patrizi σε συνδυασμό με τα έργα ROSAIO DELLA VITA-CLAVIS UNIVERSALIS ARTI MNEMONICHE E LOGICA COMBINATORIA                  DA LULLO A LEIBNIZ-ARS REMINISCENDI ET IN PHANTASTICO CAMPO EXARANDI-MNEMONICA; SIVE ARS REMINISCENDI: E PURIS ARTIS ANTURAQUE FONTIBUS HAUSTA συν MAGIA NATURALIS.
UNIVERSALITAS= «οικουμενικότητα». Χρησιμοποιείται σε εκφράσεις, λόγου χάρη,                        για την Οικουμενικότητα του Πνεύματος.
UN ROI, UNE LOI, UNE FOI= «Ένας Βασιλεύς, ένας Νόμος, μία Πίστη»,                           η άποψη του Βασιλιά της Γαλλίας τον 17ο αιώνα, Λουδοβίκου ΙΔ´                               για την Εκκλησία και τα θεολογικά ζητήματα. Ο Λουδοβίκος ΙΔ´ θεωρούσε                     τον εαυτό του αντιπρόσωπο του Θεού επί της Γης, υπεύθυνο και υπόλογο                  μόνον ενώπιον του Θεού. Είχε την στήριξη του Καθολικού κλήρου                                   και συγκρούστηκε με τον Πάπα αλλά και με τον καλβινισμό                                         ενώ το 1685 ανακάλεσε το ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΝΑΝΤΗΣ του 1598.                                     Βλ. «PRAECEPTOR GERMANIÆ», «L’ ÉTAT C’ EST MOI CAR TEL EST                        MON PLAISIR», «LAISSEZ-FAIRE, LAISSEZ-PASSER», «CUJUS REGIO, EJUS RELIGIO», «CONFESSIO AUGUSTANA», «MYSTERIUM JUSTIFICATIONIS», «PROCLI PARAPHRASIS» σε σχέση με «JUS DEVOLUTIONIS», CITTÀ DEL SOLE και DE LA VÉRITÉ DE LA RELIGION CHRÉTIENNE.
UNUS CHRISTIANUS NULLUS CHRISTIANUS= ένας Χριστιανός, κανένας Χριστιανός. Το ρητό σημαίνει ότι ο Χριστιανισμός είναι μια Κοινότητα και, άρα, κανείς δεν μπορεί να είναι αληθώς Χριστιανός σαν μια μοναχική και αποχωρισμένη ύπαρξη
UNUS TESTIS NULLUS TESTIS= «ένας μάρτυς ίσον ουδείς μάρτυς». Ρητό το οποίο αναφέρεται στην Νομική για να δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχουν 2 τουλάχιστον μάρτυρες για την διασταύρωση ενός γεγονότος ή μιας κατηγορίας ως αληθινής. Ωστόσο, το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. του προσδίδει και θεολογική χρήση. Βλ. «TESTIS UNUS, TESTIS NULLUS»
UOMO AVVISATO, MEZZO SALVATO= άνθρωπος ειδοποιημένος/ενημερωμένος, μισός σωσμένος
UPSALA NEC PRISCIS IMPAR MEMORATUR ATHENIS, AEGIDAQUE                            ET CURRUS HIC SUA PALLAS HABET=  «Η Ουψάλα δεν θεωρείται κατώτερη                 σε σχέση με την αρχαία Αθήνα, διότι εδώ έχει η Παλλάς Αθηνά την αιγίδα                        και το άρμα της» , φράση του περίφημου από το Πανεπιστήμιο Ήτον ποιητή Andrew Marvell στην επιστολή με τίτλο «Γράμμα προς τον Δόκτορα Ingelo                     και κατόπιν μέσω του Λόρδου Whitelocke, Πρέσβη επί των Τιμών εκ μέρους                   του Πάτρωνα-Προστάτη της Βασιλίσσης της Σουηδίας» όπως περιλαμβάνεται               στο έργο «Τα ποιήματα του Άντριου Μάρβελλ», 2003. Βλ. ICONOLOGIA
URBI ET ORBI= «στην πόλη και στον κόσμο» ή «στην πόλη και στην οικουμένη»: ΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ από την ευλογία του Πάπα προς όλους η οποία δίδεται            από τον εξώστη των Ευλογιών στην πρόσοψη της Βασιλικής του Αγ. Πέτρου                όπου στέφεται ο Πάπας και όπου παρουσιάζεται στις τελετές. Δες την σχέση                     με PALAZZO VENEZIA-LA SCALA και την επιγραφή IN HONOREM PRINCIPIS APOST. PAULUS V BURGHESIUS ROMANUS. Ειδικότερα βλ. GRAECAM URBEM,                     DE ILLUSTRATIONE URBIS FLORENTINAE, RENOVATIO URBIS, PIAZZA DELLA REPUBLICA.   
URBIS ET ORBIS= «για την πόλη και τον κόσμο ολόκληρο». Σημειώνεται                           ότι με την φράση αυτή χαρακτηρίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την Λατινική γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί στο τελετουργικό τυπικό της και στα επίσημα διατάγματα που εκδίδει. Βλ. GRAECAM URBEM, DE ILLUSTRATIONE URBIS FLORENTINAE, RENOVATIO URBIS.
USQUE AD ARAS= ακόμα και στα έσχατα άκρα ως και τους βωμούς                            υπέρ της θρησκείας του ενός προσώπου
USUS LOQUENDI= χρήση στην ομιλία
UT CUNQUE PLACUERIT DEO= όπως ευχαριστεί τον Θεό
UT FATA TRAHUNT= όπου λέει η τύχη, όπως οδηγούν τα πεπρωμένα/τα ρητά
UT HUMANAE FORMAE DECOREM ADDIDERIT SUPRA VERUM ITA                   NON EXPLESSIVE DEORUM AUCTORITATEM VIDETUR= «έδωσε στα αγάλματα ευπρέπεια η οποία υπερέβαλε την πραγματικότητα αλλά δεν κατόρθωσε                       να επιτύχη απόλυτα τα αξιώματα των Θεών», τυπική μετάφραση λατινικού ρητού του Κουϊντιλιανού για τον Πολύκλειτο από το έργο «QUINTILIANUS JUSTIT ORATORIA»
UT INFRA= ως κατωτέρω
UTILE DULCI= ιταλική αντεστραμμένη απόδοση του αρχαίου ελληνικού ρητού «ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ»: «το χρήσιμο μετά το γλυκό»
UTI NON ABUTI= λατινική απόδοση του αρχαίου ελληνικού ρητού «ΧΡΑΣΘΑΙ, ΟΥΧΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΘΑΙ»
UT PICTURA, POESIS= «όπως η Εικόνα, Ποίησις» ή «όπως η Ζωγραφική, Ποίησις», ρητό του Ορατίου το οποίο έγινε σύνθημα των καλλιτεχνών επί Αναγεννήσεως             και συνδέεται  είτε με το «Κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν» είτε με την αφήγηση            του Πλουτάρχου ότι «Ο ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ ΤΗΝ ΜΕΝ ΖΩΓΡΑΦΙΑΝ ΠΟΙΗΣΙΝ ΣΙΩΠΩΣΑΝ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΕ ΠΟΙΗΣΙΝ ΖΩΓΡΑΦΙΑΝ ΛΑΛΟΥΣΑ»                                   προσθέτοντας «ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ              ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ» στο έργο                 «Δόξα των Αθηνών».
UTI POSSIDETIS= όλα μένουν όπως τώρα τα κατέχεις
UTOPIA= «ΟΥΤΟΠΙΑ» = ο Χάρτης της Ουτοπίας, ο οποίος δημοσιεύθηκε                  με το έργο του Thomas More το 1516 στην Louvain και υπάρχει στην Βιβλιοθήκη Pierpent Morgan της Νέας Υόρκης. Το όνομα «ΟΥΤΟΠΙΑ» ανήκει στον Χάρτη,            το βιβλίο λέγεται «DE OPTIMO REIPUBLICAE STATU DEQUE NOVA INSULA UTOPIA LIBELLUS VERE AUREUS». Βλ. DE MORGAN, MERCATI TRAIANEI, PALAIS DE SARGON, LIBRO D’ ORE.
UTOPIA VICTORIANA= «Βικτωριανή Ουτοπία» αναφέρει η τυπική μετάφραση           για μιαν έκφραση που χαρακτηρίζει ένα σύνολο έργων των Chernyshevskii, Morris, Bellamy και Hertzka. To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. δίνει δική του μετάφραση: «Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».
UT QUOCUNQUE PARATUS= έτοιμος για κάθε γεγονός
UTRIUSQUE COSMI, MAIORIS SCILICET ET MINORIS, METAPHYSICA, PHYSICA ATQUE TECHNICA HISTORIA= έργο του Robert Fludd                                          ή Robertus de Fluctibus που δημοσιεύθηκε το 1564 στην Αντβέρπ.                                        To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. το συνδέει με τα έργα του Δημόκριτου.                                                         Το έργο κυκλοφόρησε σε 3 μέρη το διάστημα 1617-1619, έκδοση του Oppenheim Γερμανίας με εγχαράξεις από την TYPIS HIERONYMΙ GALLERI (σημειώνεται               η σύνδεση με την βούληση του χαράκτη εξ Αμβέρσας Ιερώνυμου Κοκ να διαδώση με την μορφή της χαρακτικής το έργο του Ιερώνυμου Μπος).                                              O πρώτος τόμος περιέχει τον «Ναό της Μουσικης» και αναφέρεται                                     στην DE MACROCOSMI HISTORIA IN DUOS TRACTATUS DIVISA                                  και σε DE METAPHYSICO MACROCOSMI ET CREATURUM ILLIUS ORTU (1617) και σε DE NATURAE SIMIA SEU TECHNICA MACROCOSMI HISTORIA                   ενώ συνδέει τόπους-εικόνες-αριθμούς: “DE ARITHMETICA MEMORIALI” (1618).              Ο δεύτερος τόμος (1619) αναφέρεται σε DE SUPERNATURALI, NATURALI, PRAETERNATURALI ET CONTRANATURALI MICROCOSMI HISTORIA. Περιέχει METAPHYSICA ATQUE PHYSICA…MICROCOSMI HISTORIA                      και TECHNICA MICROCOSMI HISTORIA η οποία περιλαμβάνει κεφάλαια                     με θέμα 1) την DE ANIMÆ MEMORATIVÆ SCIENTIA ή επονομαζομένη                        ARS MEMORIÆ συν 2) την ARS ROTUNDA (“DE LOCO COMMUNI                               ARTIS ROTUNDÆ, DEQUE EIUS PARTITIONE IN PROPRIIS LOCIS                                          PRO VOCABULORUM RECORDATIONE” με εικόνα της κυκλικής σφαίρας                             του ζωδιακού κύκλου με την Ανατολή στο ύψος της κορυφής –ORIENS–                      που συνοδεύεται από εικόνα του THEATRUM ORBI και των θεάτρων                        Ημέρας & Νύχτας σύγκρινε με τα έργα σε CAPELLA MEDICI– και ορισμό                   της λέξης «ΘΕΑΤΡΟ» με αναφορές στην Ανατολή στο κεφάλαιο DE THEATRI ORIENTALIS ET OCCIDENTALIS DESCRIPTIONE που προφανώς συνδέεται                με την L’ IDEA DEL THEATRO του Camillo αλλά και το άνοιγμα παρουσίασης                  του Βιβλίου DE UMBRIS IDEARUM του Bruno εφόσον εξηγεί την σχέση                         των πλανητών προς τα ζωδιακά σύμβολα και δίδει την βάση λειτουργίας                         του όλου Ουρανίου συστήματος του Παραδείσου με την βοήθεια εικόνων                     από μύθους της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας και επίσης με το έργο SYMBOLICARUM QUAESTIONUM…LIBRI QUINQUE του Achilles Bocchius               περί εξηγήσεως των συμβόλων της Αποκάλυψης) συν 3) την ARS QUADRATA.                Τα 3 έργα της περιόδου 1617-1619 συμπληρώνονται με τα 2 έργα                                     DE PRAETERNATURALI UTRIUSQUE MUNDI HISTORIA και VERITATIS PROSCENIUM τα οποία εκδόθηκαν στην Φρανκφούρτη το 1621 και με τα οποία                ο Fludd επιτίθεται στο έργο (DE) HARMONICE MUNDI του Ιωάννη Κέπλερ                  (και το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. συνδέει με το DIAGRAMMA VERITATIS του Γαλιλαίου). Η ουσία είναι ότι το έργο UTRIUSQUE COSMΙ, MAIORIS SCILICET ET MINORIS, METAPHYSICA, PHYSICA ATQUE TECHNICA βασίζεται στην Λατινική μετάφραση του ΠΟΙΜΑΝΔΡΗ και στον ΑΣΚΛΗΠΙΟ,                   αναφέρεται στον Μακρόκοσμο και στον Μικρόκοσμο. Περιέχει ειδική ενότητα               που φέρει τον τίτλο HIEROGLYPHICA (οπωσδήποτε συνδέεται με το έργο                     του John Dee MONAS HIEROGLYPHICA που δημοσιεύθηκε στην Αντβέρπ επίσης το 1564) ενώ περιέχει τον Μυστικό Διαβήτη ή Πυξίδα που χρησιμοποίησε                           ο Athanasius Kircher για να αναπαράγει την μορφή του Σταυρού στα έργα του OBELISCUS PAMPHILIUS-OEDIPUS AEGYPTIACUS με βάση τα διαγράμματα                                που περιέχονται στα άρθρα του Jordano Bruno. Επιπλέον, περιέχει πίνακα ή δίσκο                           με το Τετραγράμματον όνομα του Θεού (DEUS) στο κέντρο του Ηλίου                             και, κατόπιν (σε ομόκεντρους κύκλους  που ανταποκρίνονται στο Αλφάβητο)              τον νου MENS καθώς και μιαν σύνθεση πλανητών και Τάξεων των Αγγέλων.               Επιπλέον, περιλαμβάνει πίνακα ή δίσκο συμπληρωματικό με τίτλο                       INTEGRAE NATURAE SPECULUM ARTISQUE IMAGO ενώ αναφέρεται                      στην αριθμολογία των Θεών και στην ιστορία του Μακρόκοσμου                                          και του Μικρόκοσμου. Πρόκειται για σύστημα θέασης μνημονικών τόπων                     ενός θεάτρου. Το έργο συμπεραίνει ότι η Χριστιανική Τριάδα συνθέτει την δική του, προσωπική λατρεία προς τον Ερμή Τρισμέγιστο. Σημειώνεται, εξάλλου,                              ότι ο Fludd είχε δηλώσει μαθητής της αδελφότητας των Rosicrucians                                (βλ. RAGGUAGLI DI PARNASO). Ως προς τους πίνακες, αυτοί ταιριάζουν                       με το ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ (που περιέχεται στο έργο METEOROLOGICA COSMICA του Robert Fludd, βλ. oπωσδήποτε STEGANOGRAPHIA και MUNDUS SUBTERRANEUS).                         
UT SUPRA= ως ανωτέρω
VAE VICTIS= «ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙΣ»: την φράση εκστόμισε με το ξίφος            στο χέρι ο κατακτητής της Ιταλίας και της Ελλάδας Βρέννος των Γαλατών αναφορικά με το ζύγισμα του χρυσού των 1.000 λίτρων των Ρωμαίων ηττημένων σε μιαν υπόθεση όμοια με αυτήν της λύσης του Γορδίου Δεσμού                                    από τον Αλέξανδρο. Την αναφέρει ο Τίτος Λίβιος. Σημαίνει ότι ο ηττημένος                είναι στην διάθεση του νικητή. Βλ. σε BUSTA GALLORUM, PALAZZO PITTI, GALLERIA BORGHESE και το θέμα των 2 έργων το 1808 και 1811 του Κανόβα                 –σε συνδυασμό με τα έργα Μποτιτσέλλι– ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ και ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.
VADE IN PACE= ύπαγε εν ειρήνη. Λόγια του εξομολογητή στον μετανοούντα                μετά την εξομολόγηση. Σημειώνεται ότι η φράση του Χριστού είναι «Πορεύου                  εν ειρήνη».
VAGINA GENTIUM= «η Μήτρα των Εθνών», η Σουηδία ως μήτρα γέννησης όλων των γενών ή εθνών του κόσμου σύμφωνα με χαρακτηρισμό του ποιητή                         της Βασιλικής Αυλής Σουηδίας Georg Stiernhielm o οποίος το 1658 υπήρξε                       ο συγγραφέας του έργου αληθινής ποίησης της Σουηδικής γλώσσας με τίτλο «ΗΡΑΚΛΗΣ».
VAL DAOSTA= αυτόνομο σύμπλεγμα στην επαναστατημένη εκ παραδόσεως περιοχή του Πεδεμοντίου Ιταλίας με ηγεμόνα του οίκου της Σαβοϊας                               και κυριαρχικά δικαιώματα στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.                                                      Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι συνδέεται με το θέμα                             της Λειτουργίας της Όστιας αλλά και το έργο των Rousseau-de Maistre.                        To Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. μεταφράζει, σε σχέση με τον Εθνικό Ύμνο και τα Ιερά των Ελλήνων: «Βάλε τα Οστά». Βλ. CORPUS DOMINI.
VALDARNE= περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό Βίντσι του Ανκιάνο ή Αρκιάνο όπου γεννήθηκε ο Λεονάρντο το 1452. Το θέμα συνδέεται με το πρώτο σχέδιο                 του καλλιτέχνη το 1473 στην συντεχνία των καλλιτεχνών Φλωρεντίας                             του Αγ. Λουκά που απεικονίζει –στην συλλογή UFFIZI– τον πύργο                                  του Μοντελούπο που δεσπόζει στην κοιλάδα του Άρνου με θέα ως τα Απέννινα. 
VALENCIA= η πόλη της Ισπανίας Βαλένθια, ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Βλ. PLAYA DE NAZARET, LA SEO, MUSEO DE BELLAS ARTES,                           COLLEGIO DEL PATRIARCA, STUDIOLO, CORPUS CHRISTI.                            Σημειώνεται ότι το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ VALENCIA βρίσκεται στην Μαδρίτη.                       Η Ισπανία το 1843 εκυβερνείτο από τον Ανδαλουσιανό δούκα της Βαλένθια                       (και μετά την επανάσταση του 1870 από τον πρίγκηπα Λεοπόλδο της δυναστείας Hohenzollern της Πρωσίας, κάτι το οποίο οδήγησε εξ αντιθέτου στην ανακήρυξη                             της Γ´ Γαλλικής Δημοκρατίας ως αβασίλευτου πολιτεύματος μετά την επανάσταση της 4ης Σεπτέμβρη 1870 στο Παρίσι (βλ. και COMMUNE, ETRETAT, SANCTA MATER ECCLESIA, JUSTE MILIEU): το θέμα συνδέεται με την Επανάσταση                  της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 στην Ελλάδα, με τα έργα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ-ΑΝΑΚΤΟΒΟΥΛΙΟ-ΠΑΛΑΤΑΚΙ-ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ του Καποδίστρια, με τα σχέδια              των αρχιτεκτόνων Karl Friedrich Schinkel,  Eduard Schaubert και Σταμάτη Κλεάνθη για ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, με  τα έργα του 1836                       για το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ  από τον W. Von Weiler και τον Friedrich von Gärtner (θιασώτη του γερμανικού Νεορωμανικού ρυθμού RUNDBOGENSTIL) που ολοκλήρωσε ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ) και με το έργο του Χριστιανού Χάνσεν για ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ το 1839. Συμπληρώνονται από τα έργα των Θεόφιλου Χάνσεν-Fr. Boulanger                                   για την εφαρμογή της σύνδεσης Αναγέννησης-Αρχαιότητας                                              στο ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ το 1842 που επισημοποίησε ο αρχιτέκτων και αρχαιολόγος Ernst Ziller μετά το 1896.
 VALTORTA= περιοχή της Ισπανίας με τοιχογραφίες.
VANITAS= «ματαιοδοξία», αντίληψη της εποχής του Μπαρόκ.
VANITAS VANITATUM ET OMNIA VENITAS= «ματαιότης ματαιοτήτων,                     τα πάντα ματαιότητης», ρητό που έγραψε ο βασιλεύς Σολομών                                      στο κείμενο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ» αφού είδε τα ολόχρυσα σκεύη                                               του Νομικού και Ιουδαϊκού Ναού του Σολομώντος όπου είχε αφιερώσει τον Χριστό η Παναγία, σύμφωνα με τον Νόμο.
VARIATION= μουσική παραλλαγή σε Συμφωνία
VARIUM ET MUTABILE SEMPER FAMINA/FEMINA= άστατο και επιπόλαιο πάντα η γυναίκα πλάσμα. Το Συμβούλιο Αντίστασης του Ο.Η.Ε. σημειώνει                     ότι τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό («VARIORUM ET MUTABILE»= ποικίλο                        και μεταβλητό) έδωσε για την γυναίκα ο θεός Ερμής στον Αινεία: εννοούσε                  την Διδώ, στην οποία αναφέρεται ιδιαιτέρως ο Βιργίλιος και ο Leon Battista Alberti
VATICANUS SIVE LIBER URSΙNI= Βατικανός Κώδικας των έργων Πινδάρου               με όλους τους επινίκους και τα Βατικανά σχόλια
VEDI NAPOLI E POI MUORI= δες την Νεάπολη –και μετά μπορείς να πεθάνεις.  Βλ. LIBER STUDIORUM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου